PRVI POTEZ PREDSJEDNIKA / ANKETA Podržavate li Milanovićevo seljenje inauguracije? 'Štedljivo i skromno'; 'Izolira se od naroda'

Image
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na našem Facebook profilu Vijesti.hr pitali smo vas podržavate li prebacivanje inauguracije s Markova trga

17.1.2020.
16:32
Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Izabrani predsjednik Zoran Milanović jučer je na Facebooku objavio da će njegova inauguracija biti u Uredu predsjednika na Pantovčaku, a ne kao dosad na Markovu trgu. 

"Inauguracija je čin preuzimanja dužnosti. Ustav jedino propisuje prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. Odlučio sam da će prisega biti 18. veljače u Uredu predsjednika Republike Hrvatske", objavio je Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na našem Facebook profilu Vijesti.hr pitali smo vas podržavate li prebacivanje inauguracije s Markova trga, gdje se održavala ona Kolinde Grabar-Kitarović i njezinih prethodnika, u Ured predsjednika na Pantovčak.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 4000 glasova

Od jutra je glasalo više od 4000 ljudi, a čak 82 posto podržava potez Zorana Milanovića, a 18 posto ga ne podržava. 

Neki su u ovom potezu Milanovića vidjeli uštedu "Ako je to prvi korak u zaustavljanju rasipanja novca poreznih obveznika, svaka čast", napisala je čitateljica na Facebooku Vijesti.hr. "Ne volim Milanovića, nisam za njega glasala, ali ovo podržavam. Ionako je samo figura, reda radi, neka bar negdje smanji troškove", napisala je druga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obzirom da smo siromašna država, to mi je u redu. Još da si smanji plaću i troškove na Pantovčaku, imao bi moju podršku. Inače, mislim da je to nepotrebna uloga u ovako jadnom društvu", napisao je jedan čitatelj. "Štedljivo i skromno, za primjer ostalima i svima nama", piše drugi. 

"Apsolutno. Hoćemo moderne političare koji minimalno troše na ceremonije i svoje ugode kao u protestantskim zemljama. Možda ćemo imati više novca za kvalitetnije javne potrebe", piše druga čitateljica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićev spin?

No neki ovu odluku vide kao Milanovićev spin. "Želi se umiliti i onima koji nisu za njega glasali, ali neće ići. Dobro ga poznajemo od premijerskih dana, a onima koji su doživjeli amneziju od tada, želim brz oporavak", napisala je jedna čitateljica na Vijesti.hr. 

Drugi pak misle da se želi izolirati od naroda. "To je dokaz da se izolira od naroda. Ne bi me čudilo da većinu svog mandata provede u uredu, igrajući PlayStation, kao i dok je bio premijer", piše jedan čitatelj, a drugi tvrdi kako taj potez nema veze s uštedom: "Predsjednik slučajne države pa mu je vjerojatno ispod časti staviti lentu na sebe. Nema to veze s uštedama". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo kako bilo, zasad velika većina onih koji su glasali podržava Milanovićevu promjenu mjesta inauguracije. 

Ovu temu možete i dalje komentirati i glasati u anketi na Facebook profilu Vijesti.hr:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo