DOSJE JARAK / Andrija Jarak o 'Dosjeu Jarak': 'Bit će onih koji će se znojiti kada ovo budu gledali'

Image
Foto: RTL

U ekskluzivnom intervjuu s Andrijom Jarkom otkrivamo detalje dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak'

27.10.2023.
10:36
RTL
VOYO logo

"Bez ikakve dvojbe, ovaj projekt je kruna moje tridesetogodišnje karijere. Ovo je nešto najkompleksnije što sam radio u ovih trideset godina i tako smo tom projektu i pristupili. Jako je teško danas raditi  true crime story. To govorim iz više razloga. Hrvatska je otišla u smjeru reality programa, laganih sadržaja gdje je u fokusu razonoda. Ovo što mi donosimo su teške i mučne priče i što je najvažnije, istinite priče koje su potresle Hrvatsku prije 15 godina i siguran sam, koje će potresti Hrvatsku i danas. Donosimo neotkrivene detalje, nova saznanja i što je najvažnije - potresne ispovijesti neposrednih sudionika, bilo da je riječ o žrtvama, članovima obitelji, koji rekao bih, potpuno otvoreno i bez zadrške govore o tragedijama koje su zauvijek i nepovratno promijenile njihove živote".

Ovako je dugogodišnji novinar i reporter, jedno od najpoznatijih novinarskih lica u zemlji, predstavio dokumentarni serijal 'Dosje Jarak'koji u studenom s prikazivanjem kreće na RTL televiziji. Projekt na kojem je njegov tim radio 14 mjeseci napokon će ugledati svjetlo dana, a prva epizoda bit će ona koja tematizira ubojstvo novinara i urednika Ive Pukanića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog 23. listopada 2008. godine brutalno je ubijen vlasnik Nacionala i njegov suradnik Niko Franjić. Jarak je svjedok tog vremena, kao i svjedok svih slučajeva kojima se bavi i u 'Dosjeu Jarak' - dokumentarnom serijalu koji se zasniva na istraživačkom novinarstvu. Mnogi su se pitali gdje je i što radi, a gledatelji će taj odgovor dobiti uskoro!

Image
UIGRANA EKIPA /

Sva lica iza ‘Dosjea Jarak’: Tko su RTL-ovi genijalci koji gledateljima donose dosad neviđeni true crime serijal?

Image
UIGRANA EKIPA /

Sva lica iza ‘Dosjea Jarak’: Tko su RTL-ovi genijalci koji gledateljima donose dosad neviđeni true crime serijal?

"Specifičnost tog serijala je da sam ja, zajedno s mojim kolegama, a to je Dario Todorović, koautor, scenarist i redatelj i Marijana Čikić koja je istraživačka novinarka i producentica, bio neposredni akter tih događaja s novinarske strane i izvještavao sam uživo, s lica mjesta, o svim tim tragedijama koje ćemo mi objaviti. To je u neku ruku prednost jer ne moram kontaktirati Google. Često se dogodi u dokumentarnim serijalima da se autor osloni na priče svjedoke koje su dobrodošle, ali pitanje je jesu li one stoposto točne. Rekao bih da je najveća prednost u ovom serijalu gdje ja, zajedno s kolegama, pričam priču o nečemu gdje sam bio, dan, dva-tri, sedam... Uistinu donosim detalje iz prve ruke. Mislim da je to kombinacija koja će zaintrigirati gledatelje, sudeći po reakcijama dok smo snimali serijal te mailovima, pozivima i upitima... Mislim da u Hrvatskoj postoji jako veliki broj ljudi koje zanima ovo što mi radimo", rekao je Andrija Jarak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvu epizodu već su na ekskluzivnoj projekciji pogledali predstavnici vodećih medija. Reakcije su, kaže Jarak, odlične i upravo su one pokazatelj koliko su ti slučajevi intrigantni i nakon više od desetljeća što su se dogodili u Hrvatskoj. Svi oni imaju sve elemente koji se uklapaju u žanr 'true crime'- upletena je politika, kriminal, a povijest ove zemlje obilježili su, nažalost, zauvijek. Neki od njih nisu razriješeni do današnjeg dana...

"U ovom poslu uvijek moraš biti spreman, odnosno novinarstvo nije posao već poziv. Posao je kada radiš u uredu od osam do 16 sati. Novinarstvo je nešto drugo, posebno posao kojim sam se ja bavio, a to je uglavnom crna kronika te najveće afere, gospodarke, političke i kriminalne. To je nešto što ti uđe pod kožu i to je nešto što moraš raditi. Neizmjerno sam zahvalan Upravi i vodstvu RTL-a koje se odlučilo krenuti u jedan tako zahtjevan projekt. Ne samo zbog financija, što traži brojne resurse, već i zato što ovaj projekt radimo godinu dana i to je na komercijalnoj televiziji jako puno vremena. Ovaj serijal nije lov na gledatelje, on nije komercijalno turbo isplativ jer istraživačko novinarstvo kao takvo nije komercijalno isplativo, a ovaj serijal je premium sadržaj koji će imati svoju publiku", naglasio je Jarak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Andriju Jarka, koji je preuzeo i voditeljsku ulogu te Dario Todorović kao scenarist i redatelj. Uz njih, na 'Dosjeu Jarak' kao istraživačka novinarka radi Marijana Čikić, Lutvo Mekić direktor je fotografije, a Rudolf Sačer majstor tona. U jedinstvenu cjelinu, 'Dosje Jarak' složila je montažerka Ivana Rogić.

"Mi smo mali tim i moram reći da je najvažniji detalj da vjerujemo jedan u drugoga, znamo tko što radi, da se zna tko zove goste, dogovara lokacije i istražuje... Nas troje koji smo uži tim, kičma te redakcije i sve smo te teme zajedno dogovorili i proveli ih u djelo. Moram izdvojiti Darija Todorovića o kojem će se tek čuti. On je taj koji kadar traži tri sata, on je perfekcionist i taj će se njegov perfekcionizam vidjeti na ekranu. U tom serijalu neće biti krivog uzdaha. To je sve kombinacija impulzivnosti i temeljitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja sam emotivac impulzivni koji je cijeli život na terenu, a Dario je kreativac genijalac kojemu nikada ništa nije dobro. Kada to spojiš, onda je rezultat nešto dobro. Duboko sam uvjeren da je ovo što donosimo jedna forma koja će zaintrigirati ljude. Dobro je da se rade te priče jer su neke od njih uistinu nepovratno promijenile Hrvatsku. Bit će onih koji će se znojiti kada ovo budu gledali jer postoje ljude koji bez imalo straha i otvoreno pred javnosti govore - ja mislim da je kriv taj i taj ili ja mislim da je taj i taj mogao napraviti više. Dobro je da se priča o zločinima koji imaju oblak sumnje ili upitnik iznad sebe", rekao je.

Cijeli videointervju pogledajte u nastavku. 'Dosje Jarak' pogledajte u studenom na RTL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike