bez poznatih veterana /

Andrija Hebrang: 'Dok je Šeks u Savjetodavnom vijeću, mene tamo neće zvati'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Nitko me nije zvao u Savjetodavno vijeće, niti me to previše zanima. Ja naime svoju mirovinu ozbiljno shvaćam i nakon 47 godina rada u njoj uživam', kaže Luka Bebić

18.10.2016.
7:24
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Središnji odbor HDZ-a imenovao je Vladimira Šeksa za koordinatora Savjetodavnog vijeća stranke. Riječ je o stranačkom tijelu koje formalno postoji od 2000. godine, ali sve ove godine praktički nije funkcioniralo i održalo je samo jednu sjednicu.

Savjetodavno vijeće predviđa Statut stranke, a riječ je o neformalnom tijelu čiji su članovi "osobito zaslužni, ugledniji i viđeniji članovi HDZ-a koji nisu članovi središnjih tijela HDZ-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak imenovanja članova ide ovako – na prijedlog predsjedništva imenuje ga Središnji odbor, a saziva ga i predsjeda mu predsjednik stranke. Sam je Šeks u izjavi novinarima pojasnio da je se Savjetodavno vijeće sastoji od uglednih članova HDZ-a koji više nisu na bilo kakvim operativnim funkcijama.

– To je savjetodavno tijelo HDZ-a. Ima dvadesetak članova, a ja sam pročelnik i koordinator toga Vijeća – rekao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među članovima ipak nema viđenijih HDZ-ovih veterana kao što su Andrija Hebrang ili Luka Bebić.

– Svatko imao pravo sebi birati suradnike koje mu odgovaraju. Nitko me nije kontaktirao oko Savjetodavnog vijeća, a uostalom poznato je da smo Šeks i ja u sukobu. Dok je on tamo, niti će mene tamo zvati, niti je meni stalo da tamo budem. Šeks i ja razišli smo se na dan smrti Đure Brodarca kada sam ja izjavio da stvari ne idu u dobrom smjeru, a on zbog toga zatražio moje izbacivanje iz stranke. Nisam se tada želio miješati u meritum slučaja nego sam samo izjavio da je Brodarac koji je bio jako bolestan trebao biti smješten u zatvorsku bolnicu, a ne u ćeliju – rekao je Hebrang za Novi list.

Luka Bebić je rekao da se sa Šeksom politički davno razišao oko puno stvari, ali da su na ljudskoj razini ostali u korektnim odnosima, piše Novi list.

– Nitko me nije zvao u Savjetodavno vijeće, niti me to previše zanima. Ja naime svoju mirovinu ozbiljno shvaćam i nakon 47 godina rada u njoj uživam. Ako se netko želi baviti politikom, ja ga shvaćam i na neki mu se način divim – rekao je Bebić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za članove su, osim Šeksa, imenovani aktualna zamjenica ministra vanjskih poslova Zdravka Bušić, akademici Mirko Zelić, Dubravko Jelčić i Franjo Tomić, demograf Stjepan Šterc, umirovljeni general Krešimir Ćosić, bivši premijeri Franjo Gregurić i Nikica Valentić, bivši ministri financija Borislav Škegro i Zoran Jašić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravosuđa Milan Ramljak, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica za europske integracije Ljerka Mintas Hodak, bivši ministar informiranja i veleposlanik u Francuskoj Branko Salaj, bivši državni tajnik za osnovno obrazovanje i veliki meštar družbe Braća hrvatskog zmaja Nevio Šetić, bivši ministar prostornog uređenja i graditeljstva Marko Širac, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, bivša ministrica obrazovanja Ljilja Vokić, predsjednik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor, te nekadašnji bivši veleposlanik u Francuskoj Neven Šimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo