'OČITO JE LJUBOMORAN' /

Plenković odgovorio Milanoviću: 'On nije nadležan za to tko će, kada i kako letjeti u zračnom prostoru!' Spomenuo trbuhozborce

Image
Foto: Profimedia

Insinuirati da je presica koju sam držao nakon sastanka povezana s trenutkom preleta, jasno je da je Milanović to plasirao kroz svoje trbuhozborce u medijima, očito iz ljubomore, je deplasirana i kriva. Išao sam na presicu jer smo vidjeli da je glavni tajnik NATO-a na presici rekao krivu informaciju da je dron bio nenaoružan, kazao je premijer

16.3.2022.
14:34
Profimedia
VOYO logo

Premijer je u Španjolskoj dao izjavu za medije zajedno sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom. Španjolski premijer kazao je o čemu je sve razgovarao s premijerom Plenkovićem, a jedna od tema bila je i pad drona na zagrebačkom Jarunu.  Zatim se obratio premijer Plenković.

"Hrvatska je još pod dojmom incidenta koji se dogodio, kada je dron koji je nosi eksploziv pao u Zagreb. Letio je više od tisuću kilometara iz Ukrajine preko Rumunjske i Mađarske i srušio se u Hrvatskoj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Saznat ćemo koji je bio cilj letjelice'

Plenković je kazao da se incident istražuje te da će o svemu obavijestiti međunarodne partnere. Kazao je i da će se u narednim danima saznati o kakvom se tipu bespilotne letjelice radilo i koji je bio njen cilj.

"Dron je pao na zemljano tlo, nije bilo ozlijeđenih. Letjelica je mogla pasti i u bilo koji drugi europski grad i moramo biti na oprezu s obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MORA MALO, ALI...' /

Predsjednik o padu letjelice: 'Kad se ukrade kokoš, onda je istraga tajna, a ovdje je sve javno; Molim Boga da nas Banožić danas ne osramoti'

Image
'MORA MALO, ALI...' /

Predsjednik o padu letjelice: 'Kad se ukrade kokoš, onda je istraga tajna, a ovdje je sve javno; Molim Boga da nas Banožić danas ne osramoti'

Premijer je još jednom izrazio solidarnost s Ukrajinom.

"Pomažemo im po pitanju prihvata izbjeglica, humanitarnom i vojnom pomoći", kazao je Plenković i dodao da će se na razini EU-a razgovarati i o razrješenju situacije u Ukrajini. Naveo je da je Hrvatska devedesetih doživjela srpsku agresiju pod Miloševićevim režimom te da nitko nije vjerovao da će se na europskom tlu dogoditi rat poput onog u Hrvatskoj.

'Rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali dron kao ozbiljnu prijetnju'

Premijer je komentirao je li u Španjolskoj saznao kakve konkretne informacije o padu drona u Zagrebu te mu je postavljeno pitanje o istupu predsjednika Milanovića koji je kazao da je jučerašnji "prelet aviona iznad Zagreba bio seljački".

"Informacije koje sam dobio su iste kao one koje sam dobio u Hrvatskoj od naših institucija. Ovaj dron koji je bio naoružan s eksplozivom, što će još utvrditi naši stručnjaci, dokazuje da rumunjski i mađarski radari nisu prepoznali dron kao ozbiljnu prijetnju. Mislili su, zbog gustoće svih letova koji se događale u zračnom prostoru, da to nije nešto što je opasno. Jednom kada je ušao u hrvatski zračni prostor iz zemlje saveznice, ostao je u našem zračnom prostoru šest-sedam minuta i pao u Zagrebu", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanović nije nadležan za to tko će kada i kako letjeti u zračnom prostoru'

Govoreći o izjavi Milanovića, kazao je da nije gledao kakve je izjave predsjednik dao.

"On nije nadležan za to tko će kada i kako letjeti u zračnom prostoru - to je Vlada RH. Druga stvar, za njega u situaciji gdje ne zna što radi u ovoj situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska i Europa, ne znam koji je kontakt obavio da je relevantan za sigurnost Hrvatske. Razgovarali smo sa svim partnerima, glavnim tajnikom NATO-a, s Macronom i ono što je važno da se sve operacije koje se tiču vojnih vježbi s našim saveznicima odvijaju prema planu koji bi usvojila Vlada, a koje je u proceduri prihvatio predsjednik. Što se tiče letova Rafalea s MIG-ovima, mislim da je dobro da su poslali poruku snažne solidarnosti savezništva s Hrvatskom nakon što je na glavni grad pao dron i pokazali da su uz nas", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je Milanović plasirao kroz svoje trbuhozborce'

"Insinuirati da je presica koju sam držao nakon sastanka povezana s trenutkom preleta, jasno je da je Milanović to plasirao kroz svoje trbuhozborce u medijima, očito iz ljubomore, je deplasirana i kriva. Išao sam na presicu jer smo vidjeli da je glavni tajnik NATO-a na presici rekao krivu informaciju da je dron bio nenaoružan", kazao je.

"Smiješne insinuacije da netko puši cigare i pije konjak na nosaču aviona pokazuje gdje smo mentalno. Mentalno Vlada i ja činimo sve da ublažimo cijenu energenata, a netko očito vodeći se vodećim praksama koje se tiču konjaka ili cigara misli da mi to radimo. Ne pijem i ne pušim, a kamoli da bih to radio u posjetu na francuskom nosaču aviona", kazao je. 

'Pružit ću mu ruku, ali...'

"Ima puno u oporbi onih koji su odbijali podržati saborsku deklaracije u Ukrajini, htjeli su se konzultirati s Milanovićem koji je tada imao izjave prokremaljskog karaktera, a nakon 24. veljače su se opametili i stali na pravu stranu", kazao je. 

"Ja ću pružiti i njima i njemu ruku da budemo na pravoj strani povijesti, prava i morala, ali neću prihvatiti jednu jeftinu, bezobraznu i nebitnu komunikaciju nekoga tko u priči oko dolaska Rafalea i F-16 nije imao nikakvu ulogu", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo