Posebna pažnja posvećuje se radikalnim islamistima / Analizirali smo treći javno objavljeni izvještaj SOA-e koji je dobrim dijelom prepisan iz prošlogodišnjeg

Iako se ocjenjuje da je stanje sigurnosti stabilno, događaji posljednjih mjeseci naznačuju sve složenije sigurnosne prilike u okruženju

27.6.2016.
19:11
VOYO logo
Image
'Četnički pokret jača među mlađom populacijom' /

SOA objavila godišnje izvješće: 'Hrvatska na oprezu zbog džihadista, velikosrpskih ekstremista i huligana'

Image
'Četnički pokret jača među mlađom populacijom' /

SOA objavila godišnje izvješće: 'Hrvatska na oprezu zbog džihadista, velikosrpskih ekstremista i huligana'

Treći javno objavljeni izvještaj SOA-e analizirao je Petar Panjkota.

Razina terorističke prijetnje se povećala, kako se navodi, za cijelu Europu, pa tako i Hrvatsku. U tom kontekstu, spominju se teroristički napadi u Francuskoj, Belgiji i BiH, kao i da je Hrvatska sama bila na udaru terorističkog čina kada je u Egiptu otet Tomislav Salopek. Na tome slučaju SOA i dalje radi.

Posebna pažnja posvećuje se radikalnim islamistima. Njih je u Hrvatskoj nekoliko desetaka i nisu pobornici terorističkih metoda. Sigurnosnu situaciju mijenja povratak džihadista u okruženje nakon ratnih iskustava u Siriji i Iraku - navodi se da se u hrvatsko jugoistočno susjedstvo vratilo oko 300 džihadista. Na području pod kontrolom Islamske države sada je šest osoba s hrvatskim državljanstvom, piše da većina ima i drugo državljanstvo, a radikalizirani su u inozemstvu. Dakle, ocjena je da iako se ne može isključiti prijetnja tzv. vukova samotnjaka, zasad nema izravne prijetnje sigurnosti od džihadista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je s drugim oblicima ekstremizma?

U izvještaju se navodi da hrvatske tajne službe prate i znaju za dobro organizirane ekstremističke grupe i pojedince unutar navijačkih skupina. Kažu da nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijela navijača narušava sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i njezin međunarodni ugled. Izvještaj spominje i radikalno desne i lijeve ekstremističke grupe, ali navodi da su malobrojne i slabo organizirane. Spominju se pristaše četničkih pokreta u državama okruženja, ali i da zabrinjava iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području Hrvatske, sve više i među mladima. 

SOA je državnom vrhu, znači predsjednici i Vladi u 2015. poslala 300 izvještaja. Ukupno je korisnicima dala 10 i pol tisuća sigurnosno-obavještajnih informacija, te je obavila više od pet i pol tisuća sigurnosnih provjera. Iako je broj zaposlenih tajan podatak, zanimljivo je da je u izvještaju objavljeno da 40 posto zaposlenih u SOA-i čine žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo