Amerikanci lobirali da Barr kupi Plivu

Dokumenti WikiLeaksa otkrivaju da je američko veleposlanstvo u Zagrebu odigralo 2006.

20.12.2010.
22:07
VOYO logo

Na sastancima s hrvatskim dužnosnicima djelatnici američkog veleposlanstva isticali su prednosti Barra u odnosu na islandski Actavis koji je također želio kupiti hrvatsku farmaceutsku kompaniju.

Dokumenti otkrivaju da se bivši premijer Ivo Sanader tadašnjem američkom veleposlaniku u Zagrebu Robertu Bradkeu žalio što ga hrvatski mediji prozivaju da favorizira američku kompaniju. Iako se u dokumentu izravno ne spominje, vrlo vjerojatno riječ je o aferi Verona. Sanader je u dva navrata od američkog veleposlanika tražio da Veleposlanstvo demantira napise medije, piše Guardian .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u dokumentima WikiLeaksa, Sanadera je posebno uzrujao tekst koji je objavio Index.hr u kojem se tvrdilo da on i Miomir Žužul potajno lobiraju za američku kompaniju.

U članku se spominjao i veleposlanikov intervju koji je dao nekoliko mjeseci ranije, pa nije poznao je li za reakciju Veleposlanstva bio presudno spominjanje Bradkea ili Sanaderova molba. U svakom slučaju, američko veleposlanstvo je objavilo reakciju u kojoj je navedeno da prodaja Plive mora biti transparentna i u skladu sa zakonom, te da, bez obzira tko će na kraju kupiti Plivu, to neće imati utjecaja na odnose dviju država. Bradtke u je u depeši Washingtonu pisao da Sanader smatra da Pliva treba pripasti i Barru, jer bi to unaprijedilo bilateralne odnose dviju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentu WikiLeaksa, Sanaderovo mišljenje dijelili su i čelni ljudi Plive, koji su sumnjali da Actavis nema ozbiljne namjere te da je povezan s ruskim kapitalom. U depešama koji su odaslane preko Bare hrvatska se opisivala kao zemlja u kojoj sve više "cvjeta" turizam, te u kojoj je "espresso pobijedio tursku kavu". Spominje se i Mesić i njegovo sudjelovanje na summitu nesvrstanih kojim se, kako je napisao Bradtke, odaje počast Titu.

Vezani članci:

arti-201012100035006 arti-201011290417006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo