Teroristička prijetnja / Američki dužnosnik upozorava: 'u čitavoj regiji raste rizik od dolaska terorista'

Image

Zbog pojačanih napada na snage takozvane Islamske države na sirijskom i iračkom frontu, očekuju se dodatne migracije u Europu i raste rizik od terorizma u regiji, rekao je zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane

9.12.2016.
16:15
VOYO logo

TRAKOŠĆAN - Zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane Michael Carpenter izjavio je u petak u Trakošćanu da zbog pojačanih napada na borce tzv. Islamske države u Mosulu i napada na sirijski Alep u cijeloj regiji raste rizik od dolaska terorista.

Carpenter je u Trakošćanu sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) kojim je predsjedao hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sastanka novinari su ga pitali o potencijalnom povećanju broja terorista IS-a u Bosni i Hercegovini, a Carpenter je odgovorio da cijeloj regiji prijeti dolazak terorista zbog sve jačih napada na Mosul.

"I zbog ruskog agresivnog sudjelovanja u Siriji, što je u Alepu izazvalo humanitarnu tragediju, sve će to uzrokovati dodatne migracije u Europu i, nažalost, povećati rizik za dodatne teroriste u BiH, ali i u drugim zemljama", kazao je Carpenter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim se ne može boriti svaka zemlja za sebe, potreban je zajednički napor. Srećom, zemlje ove inicijative, uključujući Albaniju koja predvodi u borbi s ekstremizmom i dijeljenju informacija nužnih za borbu protiv terorizma, daju punu podršku tim naporima", rekao je Carpenter.

Ministri obrane zemalja Američko-jadranske povelje (A5) suglasili su se u petak na sastanku u Trakošćanu da je potrebno nastaviti širenje NATO-a na Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanku u Trakošćanu predsjedao je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, a uz zamjenika pomoćnika američkog ministra obrane nazočili su mu i ministri zemalja članica Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije te promatrači iz Slovenije, Srbije i Kosova.

"Nadam da će vrlo skoro i Makedonija, i ono što je najbitnije, i Bosna i Hercegovina, također biti u NATO-u i mislim da ova inicijativa ima ključan cilj - pomoći svim državama u regiji koje u njoj sudjeluju na europskom putu i na putu u NATO. Hrvatska ima ogromno iskustvo i želimo ga podijeliti sa nama susjednim državama s ciljem suradnje i mira u regiji", rekao je nakon sastanka Krstičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedanje inicijativom iduće godine preuzima Makedonija čiji je ministar obrane Zoran Jolevski istaknuo da treba nastaviti proces integracije zemalja jugoistočne Europe u NATO, što će doprinijeti stabilnosti regije, ali i Europe u cjelini.

Složio se s time i Carpenter koji je dodao da je NATO u posljednjih nekoliko godina izložen prijetnjama i s istoka i s juga, od ruskog utjecaja na istoku do kombinacije terorističkih prijetnji te rizika zbog imigranata u europski prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Savez se mora prilagoditi, ali u isto vrijeme, suprotstavljajući se prijetnjama, ne smije zaboraviti osnovnu misiju Saveza – promociju slobodne Europe koje živi i u miru. Taj se cilj najbolje može ostvariti nastavljanjem procesa euroatlantskih integracija", - rekao je Carpenter, naglasivši da je SAD vrlo zadovoljan što će Crna Gora postati 29. članica NATO-a.

"To je ostvarenje koje će donijeti stabilnost i sigurnost zapadnom Balkanu. Ali proces se ne smije zaustaviti na Crnoj Gori. Moramo podržati namjere i drugih zemlaja u ovoj regiji, uključujući BiH i Makedoniju koji provode teške reforme i puno žrtvuju da odgovore izazovima i zahtjevima članstva u NATO-u", kazao je dužnosnik američkog ministarstva obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš kazala je novinarima da nedavnu izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o povratku više tisuća boraca IS-a u BiH, ona nije protumačila tako.

"Ja sam shvatila izjavu predsjednice u smislu da je borba protiv IS-a došla u fazu da će proaktivne i pozitivne snage pobijediti i da se samo po sebi nameće pitanje gdje će ti IS-ovi borci završiti", rekla je Pendeš, dodavši da u izjavi nije rečeno da ti borci imaju državljanstvo BiH, nego da je to tisuću boraca koji će napustiti Bliski istok i da se ne zna kojom će rutom krenuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom smislu ja shvaćam opasnost i da treba o svemu dobro razmisliti, ispitati i utvrditi činjenice", kazala je Pendeš. 

Na dodatno pitanje kako se BiH-a bori protiv te opasnosti, Pendeš se pozvala na zakon BiH koji je definirao kaznene odredbe protiv njezinih državljana koji idu na strana ratišta. Smatra da je BiH-a u posljednjih godinu dana postigla veliki uspjeh u procesuiranju tih boraca. Nije znala odgovoriti koliko je broj procesuranih, ali je zaključila da BiH-a radi sve što može kako bi zaštitila građane svoje zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo