ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORILA: / 'Kapaciteti neće biti dostatni, morat ćemo početi puniti šatore...'

Image
Foto: Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL

'Samo prazna Arena, sjećate se kakav je učinak imala na sve nas...', upozorila je šefica 'Zarazne'

8.10.2020.
20:14
Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo

Najgori je dan od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, danas je Stožer objavio kako je novooboljelih u zemlji čak 542. Zbog toga je u Vladi održan izvanredni sastanak, a koje poteze planiraju sljedeće povući, u Dnevniku Nove TV otkrila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

"Nitko nije zagovornik novog lockdowna, znamo koliko je to teška mjera. U prvom valu je bila opravdana, spasila nas je, sad svi moramo raditi da to toga ne dođe", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo nije bezvezan virus'

Ima poruku za one koji ne žele nositi maske. "Svi koji ne žele shvatiti da ovo nije neki bezvezan virus, koji ne razmišljaju da mogu ugroziti druge, nanose štetu svima nama, zdravstvu, i na kraju sebi", rekla je.

Na pitanje treba li to kažnjavati, Markotić je rekla: "I ja i cijeli stožer smo za beskonačne razgovore i uvjeravanja. Mislimo da svaki čovjek koji ima imalo razuma može shvatiti o čemu se radi, pogotovo kada pogleda današnje brojke i da s normalnim pristupom možemo dobiti i one koji još ne shvaćaju o čemu se radi", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markotić kaže kako je zdravstveni sustav još pod kontrolom, no nastavi li se ovako, uskoro bi se mogla aktivirati zagrebačka Arena.

'Kapaciteti neće biti dostatni'

"Sustav je još pod kontrolom, međutim, nekoliko dana ovako velikih brojki za 10-ak dana će sigurno rezultirati velikim brojem oboljelih. Ako uzmemo Grad Zagreb u kojem je sad nekoliko dana najveći broj oboljelih, kapaciteti koje trenutno imamo u Klinici za infektivne bolesti i u KBC Dubrava koja je više od polovice puna, neće biti dostatni, morat će se početi puniti šatori, a ne bih voljela razmišljati o onim scenama koje smo imali kad smo postavljali Arenu, samo prazna Arena, sjećate se kakav je učinak imala na sve nas", rekla je Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I idućih dana vjerojatno ćemo imati velike brojke, rekla je. Definitivno možemo očekivati sljedećih dana velike brojke. Idućih dana se još imamo šanse odlučiti hoćemo li biti odgovorni, hoćemo li se odlučiti za zdravlje, za život, za ekonomiju, za koliko-toliko normalan život i rad i radna mjesta, ili ćemo se odlučiti biti neodgovorni, za bolest i kaos", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo