tko će ostati? / Alarmantno stanje: iz Imotske krajine iselila gotovo četvrtina stanovnika

Image
Foto: Hari Kočić/RTL

Neki odlaze u inozemstvo, a neki u veća središta u Hrvatskoj gdje je lakše doći do posla.Mnogi od onih koji odlaze kažu da bi ostali da im je naći kakav-takav posao. Ali u imotskom kraju ga jednostavno nema

5.3.2018.
8:55
Hari Kočić/RTL
VOYO logo

Kad se uzme da je na tom području prema popisu iz 2011. godine živjelo oko 32 tisuće ljudi, onda je riječ gotovo o četvrtini stanovnika, mahom mlađih

Imotskim krajem opet hara pošast iseljavanja: prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz Imotske krajine, grada i osam općina; Ciste Provo, Lovreća, Lokvičića, Prološca, Zagvozda, Podbablja, Zmijavaca i Runovića od 2011. do 2016. godine odselilo je 5968 stanovnika, a do 2018. prema neslužbenim podacima još oko dvije tisuće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se uzme da je na tom području prema popisu iz 2011. godine živjelo oko 32 tisuće ljudi, onda je riječ gotovo o četvrtini stanovnika, mahom mlađih! Ovakav ekonomski egzodus može se usporediti sa sedamdesetim godinama kad je trbuhom za kruhom (poneki su išli i zbog političkih razloga) ovaj kraj napustilo desetak tisuća stanovnika od 47 tisuća koliko ih je ondje živjelo 1971. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Neki odlaze u inozemstvo, a neki u veća središta u Hrvatskoj gdje je lakše doći do posla. Ipak, za razliku od prijašnjih ekonomskih migranata koji su redovito ostavljali doma suprugu i djecu s mišlju da će se jednom vratiti, ovi današnji se očito ne namjeravaju vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi od onih koji odlaze kažu da bi ostali da im je naći kakav-takav posao. Ali u imotskom kraju ga jednostavno nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo