GOST RTL DIREKTA /

Aladrović otkrio hoće li Hrvatska bankrotirati: 'Prihvatili smo volju građana, reforma ide dalje'

'Ono što želimo jasno iskomunicirati jest da zakoni idu u hitnu proceduru', kaže ministar rada i mirovinskog sustava

19.9.2019.
22:31
VOYO logo

Za Vladu je 700 tisuća potpisa za "67 je previše" ipak bilo previše. U neočekivanom obratu premijer je objavio da su popustili pred sindikatima i odlučili usvojiti sve njihove zahtjeve, prije svega traži vraćanje dobi za odlazak u mirovinu sa 67 na 65 godina.

Donedavno su mirovinsku reformu predstavljali na način da nema alternative jer da sindikalni zahtjevi koštaju 45 milijardi kuna. A sad drukčija priča, dolaze izbori i Vlada jasno želi izbjeći referendum koji bi ih koštao znatno više od ponosa koji su progutali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikate Vladin potez nije impresionirao. Ne proglašavaju pobjedu nego poručuju da idu dalje sa svojom referendumskom incijativom.

"Naravno da ne odustajemo, današnja najava predsjednika vlade da će promijeniti odlukom i u Saboru zakon o mirovinskom osiguranju i prihvatiti sve naše zahtjeve nije ispunjenje volje građana. Ova vlada može donijeti novi zakon. To je njeno pravo, ali ja bih samo podsjetio gospodina Plenkovića i Vladu da ako donesu takav zakon, on mora imati isti učinak kao da se donio na referendumu, jer u protivnom to bi opet bila prevara hrvatskih građana, radnika i sindikata", izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li vladajući ipak okrenuti situaciju u svoju korist i uspjeti donijeti nove zakone do 1. siječnja, otkrio nam je gost Direkta ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

"Ono što želimo jasno iskomunicirati jest da zakoni idu u hitnu proceduru pa vjerujem da će biti završeni do roka. Zakon će biti definiran kako su sindikalne središnjice tražile, da se sa 65 godina ide u mirovinu, a ne sa 67", rekao je Aladrović pa se osvrnuo na temu o tome hoće li uključiti sindikate u izradu zakona:

"Prihvatili smo volju 711 tisuća građana koji su dali potpise za ovu inicijativu i mi ćemo implementirati. Isto tako, implementirat ćemo i mogućnost dužeg ostanka u svijetu rada", ističe Aladrović bez odgovora o suradnji sa sindikatima i dodaje osjeća li političku odgovornost za situaciju, neovisno o tome što je nov u resoru:

Što o svemu misle 60-godišnji zaposlenici?

"Ne bih razgovarao o odgovornosti, ponovio bih da smo akceptirali volju građana. Određeni ustupci su učinjeni, međutim, mirovinska reforma ide dalje i istaknuli smo kroz nju niz pozitivnih mjera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključno pitanje jest hoće li uopće biti novca za mirovine, hoće li država bankrotirati i razmišlja li aktualna vlast uopće godinama prema naprijed.

"Odgovorna smo vlada i nećemo se dovesti u situaciju bankrota ili sličnih pozicija. I ministar financija Zdravko Marić jasno je rekao da mirovine nisu upitne. Takve špekulacije možemo u potpunosti odbaciti", pojašnjava ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što o svemu misle 60-godišnji zaposlenici, otkrio je naš Goran Latković te s njihovim podosta pozitivnim stavovima možda i ugodno iznenadio ministra. Primjerice, moglo se vidjeti liječnicu koja želi raditi puno radno vrijeme da može mlađima prenijeti svoje znanje. Isto traži i sindikat umirovljenika, da oni koji mogu i žele raditi mogu raditi osam sati, a ne samo četiri. Možda se s novim zakonom upravo to promijeni?

"Isključivo ćemo se unutar Zakona o mirovinskom osiguranju orijentirati na inicijativu koja je predložena i prihvaćena. Što se tiče rada na pola radnog vremena, otpočetka godine se 13.500 umirovljenika odlučilo na to, a razmotrit ćemo prijedloge o radu na puno radno vrijeme. Ali, u hitnoj proceduri se nećemo baviti time", navodi ministar.

Također, vidjeli smo i da 20 posto umirovljenika radi na crno, jer drukčije ne može. Dakle, potrebno je tim ljudima nekako pomoći. Nisu jedini, potrebno je olakšati ostatak života i onima koji po odlasku u mirovinu žele odmarati, a to nije baš jednostavno s obzirom da prosječna mirovina iznosi 2700 kuna.

"Jedan od ciljeva reforme bila je adekvatnost mirovina, a one su rasle posljednje tri godine za 11,7 posto. Na individualnoj razini, to nije neki rast, ali u četiri godine prije tog, ukupno su rasle 4,6 posto i kad se gledaju relativni brojevi, to je skromno, ali produljenjem ostanka u svijetu rada, to će se povećati", zaključuje ministar Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo