VISOK VODOSTAJ /

Izvanredne mjere na području Mali sliv Banovina: Kupa narasla na 880 centimetara

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatske vode navele su kako će unatoč izuzetno visokim vodostajima rijeke Kupe, s obzirom na to da je 840 centimetara peti po veličini vodostaj u zadnjih 100 godina, ukupna šteta biti minimalna u odnosu na količinu prijetnje

6.10.2024.
16:00
Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Hrvatske vode donijele su u nedjelju rješenje o uvođenju izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Banovina zbog rijeke Kupe jer je na vodomjeru Farkašić zabilježen vodostaj od 880 centimetara s tendencijom daljnjeg porasta, izvijestila je Civilna zaštita.

Hrvatske vode izvijestile su kako se od jučer popodne nastavlja stabilizacija i osjetno opadanje vodostaja na karlovačkom području. Vodostaji rijeke Kupe na području Karlovca opali su za više od 120 centimetara u odnosu na ostvarene maksimalne vrijednosti u subotu ujutro od 840 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Kupe jutros u 9 sati tako je iznosio 723 centimetra s tendencijom daljnjeg opadanja pa se u popodnevnim satima očekuje ukidanje svih mjera obrane od poplava na karlovačkom području. Vodostaji brzo opadaju i u Brodarcima, gdje je jučer bilo poplavljeno najviše kuća - 15, te su opali za više od dva metra.

Šteta manja nego prošlih godina

Hrvatske vode navele su kako će unatoč izuzetno visokim vodostajima rijeke Kupe, s obzirom na to da je 840 centimetara peti po veličini vodostaj u zadnjih 100 godina, ukupna šteta biti minimalna u odnosu na količinu prijetnje. Pri sličnim vodostajima prijašnjih godina bilježene su daleko veće štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GROZNI PRIZORI /

Rijeke pokazale zlu ćud: Poplava u Brodarcima uz Kupu, stanovnici spašavali životinje

Image
GROZNI PRIZORI /

Rijeke pokazale zlu ćud: Poplava u Brodarcima uz Kupu, stanovnici spašavali životinje

"Poplavljeno je svega 30-ak kuća, od čega 15 samo u Brodarcima, čiji stanovnici su sami tražili uklanjanje privremenog sustava zaštite od box barijera te se protive izgradnji trajnog zaštitnog zida", napomenuli su. Pri tome su dodali kako su manje štete u ovako velikom vodenom valu "dokaz kako je već i samo dio sustava koji je izgrađen u protekle tri godine znatno utjecao na poboljšanje zaštite od poplava od rijeke Kupe na ovom području".

Tijekom današnjeg dana očekuje se i potpuno povlačenje voda u korito Save na području Zagreba, a opadaju i vodostaji Save nizvodno od Zagreba do Siska.

POGLEDAJTE VIDEO: U Kostajnici na snazi pripremne mjere. Građani ne paničare zbog novog sustava obrane od poplava

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo