pregovori od 16.30 / Divjak: 'Najvažnije je zadržati hladnu glavu i završiti pregovore. To je cilj danas'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Pregovori sindikata i Vlade nastavljaju se u 16.30 sati

26.11.2019.
13:41
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izajvila je u utorak da je najvažnije završiti pregovore sa sindikatima obrazovanja "tako da učenici budu pobjednici", te da na dužnosti ostaje dok god reformski procesi idu i dok imaju rezultate.

"Mislim da je sada najvažnije zadržati hladnu glavu i završiti ove pregovore tako da naši učenici budu pobjednici. To je cilj danas", rekla je Divjak odgovarajući na pitanje novinara zna li što Vlada nudi sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto i koji su u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića održali veliki prosvjed pod geslom "Hrvatska mora bolje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošlog je tjedna dostavilo analize, podatke i prijedloge. "Ministarstvo i ja odradili smo svoj dio posla u pripremi toga, a dalje je na onima koji su za stolom u ovim razgovorima i pregovorima da nađu najbolje rješenje i da pritom ne izgube iz vida za koga svi skupa radimo", istaknula je Divjak uoči sjednice užeg kabineta Vlade.

Odgovarajući na pitanje uključuju li prijedlozi koje je poslala povećanje koeficijenata, Divjak je ponovila da "za sada sve ove rasprave ostaju za one koji sjede za stolom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče njezine pozicije u vladi, Divjak kaže da je njezina pozicija kao ministrice vrlo jasna.

Dok reformski procesi idu, ja sam ovdje

"Niti sam profesionalna političarka, niti sam došla zato što je to vrhunac moje karijere. Ja sam došla uz potporu HNS-a i na prijedlog premijera zato da provedem reformske procese. Tako dugo dok ti reformski procesi idu i dok imamo rezultate, ja sam ovdje", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokaže li se da nije tako i da nema napretka, dodala je, onda ionako nema smisla da netko tko sebe ne vidi kao profesionalnog političara u tome procesu sudjeluje.

Na primjedbu da su jučer prosvjednici vrlo glasno negodovali na spomen Loomena - on-line edukacije za učitelje i nastavnike, Divjak je uzvratila da se mora "razlučiti što je dojam, a što argument i činjenica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila je da i sami sindikati reformu koriste kao argument da se složenost poslova povećala. "S druge strane, jasno je da status učitelja i nastavnika ne ovisi samo o primanjima, iako je to vrlo važna komponenta jer se time na neki način pokazuje koliko se nekoga u sustavu cijeni, nego ovisi i o drugim elementima", rekla je.

"To se ne može tako da se ne educiramo, da ne prihvaćamo nove pristupe u metodičko-pedagoškom ratu", ističe ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamoljena da prokomentira izjavu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da bi trebalo preispitati zakonitost štrajka, Divjak je odgovorila kako on ima svoje mišljenje, a ona svoje.

Aladrović: "Očekujem danas završetak pregovora"

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u utorak kako očekuje da će dogovor sa sindikatima učitelja koji su u štrajku biti postignut danas ali je odbio otkriti što Vlada konkretno nudi, a u dobro rješenje vjeruje i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji poručuje kako premijer nije odgovoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Očekivali smo dogovor jučer, pregovori su trajali sedam sati. Nije se došlo do rješenja, ali koliko znam ima dovoljno toga na stolu što može biti prihvatljivo kao rješenje i ja osobno očekujem da će se to dogoditi danas“, izjavio je ministar Aladrović.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je i kako je pregovaranje s predstojnikom Ureda premijera dovoljna razina te da to pokazuje volju premijera da se riješi problem.

„Odlučili smo da ispred Vlade pregovara predstojnik Ureda premijera. Ostali iz ministarstava rada, financija, znanosti sudjeluju na tehničkoj razini i smatramo da je to u redu“, dodao je Aladrović koji je na upit što je točno ponuđeno sindikatima odgovorio da treba ostaviti pregovaračkim timovima da razgovaraju o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ne izlazimo u medije niti s jedne strane, na način da ugrozimo pregovore. Dobit ćete informacije kada ti pregovori završe, a osobno vjeruje u pozitivan ishod pregovora“, rekao je ministar rada u Tuheljskim Toplicama gdje je bio s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem na konferenciji projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“.

Bošnjaković: Premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu

I ministar Dražen Bošnjaković komentirao je situaciju sa štrajkom učitelja kazavši da vjeruje da će se naći dobro rješenje jer štrajk predugo traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vlada je pokazala da radi na tome, da želi povećati plaće u prosvjeti, a ovo pitanje koeficijenata je poprilično složeno. To je mozaik koeficijenata u kojem su koeficijenti za sve sektore, puno ih je i premalo je vremena da se ozbiljnije preispita i analizira u nekoliko dana“, kazao je Bošnjaković.

Poručio je i kako premijer Plenković nije odgovoran što djeca ne idu u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Premijer je ponudio i ovo je Vlada u čijem razdoblju plaće rastu. Dakle, po meni, odgovor je: 'Premijer nije odgovoran'“, zaključio je ministar pravosuđa.

Ministar rada i mirovinskog sustava Aladrović odgovorio je i na novinarsko pitanje hoće li Vlada pokušati regulirati rad nedjeljom. Najprije je kazao da je to pitanje koje se već dugo medijski komunicira, no „u ovom trenutku nije na top listi prioriteta“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ali je definitivno jedan od elemenata kojima se moramo početi baviti i sigurno poslušati što imaju sve zainteresirane strane za reći. Kada to čujemo, onda možemo dalje regulirati to pitanje“, rekao je Aladrović.

Ćorić: Ispunjavanje sindikalnih zahtjeva udar na pozitivne makroekonomske pokazatelje

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata moglo dovesti do "udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje", te je poručio kako bi od osobno tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini mu se da se ide "u smjeru udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina" jer varijanta u kojoj svatko gleda samo na svoju, a ne širu poziciju, vodi upravo upravo u tom smjeru. 

Ćorić začuđen strpljenjem Plenkovića

"Ja u potpunosti razumijem nezadovoljstvo, međutim, u zadnje tri godine plaće u javnim i državnim službama s ovim zadnjim povećanjem porasle su za više od 18 posto. Neka se jave svi premijeri, ministri financija i gospodarstva u zadnjih 28 godina hrvatske samostalnosti i neka kažu kad se to dogodilo", kazao je Ćorić novinarima uoči Vladina užeg kabineta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući to što problem s obrazovnim sindikatima i štrajkom traje već mjesec dana i ne nazire mu se kraj, Ćorić je rekao da je "začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za ovu cijelu situaciju".

Upitan što bi Plenković trebao napraviti, Ćorić je istaknuo kako kao dio Vlade "u potpunosti poštuje kolektivne odluke", ali on osobno bi tražio preispitivanje zakonitosti štrajka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje misli li da bi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon svega trebala ostati na svojoj funkciji, odgovorio je da će Divjak sama prosuditi kakva je njezina pozicija nakon svega što se dogodilo.

Kujundžić: Treba biti oprezan oko zaduženja

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak da "ima smisla pregovarati jer razgovori i pregovori uvijek donesu rješenje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za mogućnost da se Vlada zaduži kako bi ispunila zahtjeve sindikata kaže kako tu treba biti oprezan.

"Kad se gleda s nacionalnog aspekta, neovisno o strankama, treba se paziti i ne trčati u zaduženja, a s druge strane treba uvažavati sve ljude da trebaju veće plaće", rekao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori sindikata i Vlade nastavljaju se u 16.30 sati.

Bačić: Čini mi se da neće biti promjene koeficijenata

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak kako mu se čini da neće biti promjene koeficijenata zaposlenih u obrazovanju, no to treba pitati pregovarače jedne i druge strane.

"Bojim se da neće biti promjena u koeficijentu, no to ćete morati pitati pregovarače s jedne i druge strane", rekao je Bačić novinarima nakon izlaska iz Vlade komentirajući nastavak pregovora o zahtjevima sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Bačić je istaknuo da je Vlada najveći poslodavac u Hrvatskoj, koji zapošljava 250.000 radnika. "Znate li vi koji to poslodavac povećava plaću za 20 posto, a za uzvrat dobije štrajk", upitao je.

"Ima poslodavaca koji su smanjili cijenu proizvoda, u ovom slučaju porez koji je smanjen kroz četiri kruga porezne reforme, a znali su povećati prihode", opisao je slikovito rad Vlade.

Bačić kaže kako razumije ulogu profesora i nastavnika, ali ni jedna Vlada od pet zadnjih nije javnim i državnim službenicima toliko povećala plaće i materijalna prava, kao što su božićnice, regresi, jubilarne nagrade i sl.

Unatoč takvim izdašnim povećanjima, dodaje Bačić, sindikati nisu zadovoljni.

"Vlada je za dogovor i razgovor, uvažavamo značaj prosvjete i znanosti i želi se doći do sporazuma", rekao je upitan zašto Vlada ne povuče konkretan potez za završetak štrajka.

Podsjetio je kako je Vlada u procesu mirenja nudila povećanje od četiri posto samo prosvjetarima, što je odbijeno.

"Nakon toga krenuo je štrajk, a nakon toga došlo je još šest posto svim državnim i javnim službenicima, to je moj odgovor", kaže Bačić.

Divjak: Najvažnije je završiti pregovore tako da učenici budu pobjednici

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo