je li moglo i bez toga? / Alaburić o slučaju Klancir: 'Dolazak policije u redakciju je neprihvatljiv u društvu koje želi biti demokratsko'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Grgur Žučko/Pixsell

Tužbu su župan i njegov odvjetnik mogli poslati i poštom u redakciju, ali nisu

7.3.2019.
7:00
Sanjin Strukić/Grgur Žučko/Pixsell
VOYO logo

Dva policajca ušla su, ne u redakciju, ali na portu portala Net.hr i tražili novinarku. Đurđicu Klancir, koja često piše o škakljivim temama poput korupcije i kriminala. Sve kako bi ustanovili koje je točno prebivalište nje koju netko namjerava tužiti u privatnoj tužbi.

"Vi šaljete tužbu redakciji ili demantij. Postoje normalni modeli komuniciranja. Ovo je apsolutno dosad nezabilježeno da osoba koja želi tužiti ili odvjetnik te osobe kontaktira policiju i traži utvrđivanje privatne adrese da se pošalje tužba. Ja to smatram zloupotrebom policijskog sustava i pritiskom na medije", kaže Đurđica Klancir, novinarka portala Net.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

A Klancir ne tuži bilo tko, već Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić i to zbog teksta iz prosinca 2018. u kojem piše kako je smijenio ravnatelja škole jer mu, navodno, treba netko iz njegove, dakle, HDZ-ove političke opcije. Na taj tekst je poslan demantij i Ivo Žinić je preko odvjetnika pokrenuo postupak tužbe protiv novinarke za koju smatra da je navela neistine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preko interneta sam vidio objavu kako je po nalogu župana Žinića je izvršen ulazak policije u redakciju Net-a, što nije točno i ja to nisam znao do trenutka kad sam vidio objavu", kaže Ivo Žinić (HDZ), župan sisačko-moslavački.

Tužbu su župan i njegov odvjetnik mogli poslati i poštom u redakciju, ali nisu. Umjesto toga odvjetnik Ive Žinića od policije je tražio utvrđivanje identiteta novinarke i pozvao se na Zakon o odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija je dužna po zakonu, nema želi li ili ne želi, već je dužna dati podatke o osobi kada se radi o predmetima koje zastupaju odvjetnici u privatnim tužbama", kaže Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

"Moj boravište je poznato jako dugo. Policija je dobila moju osobnu kartu na kojoj su podaci identični onima koje imaju u kompjuteru", kaže Klancir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ima jedna sitnica. Službeno ime kolegice je Đurđica Klancir- Ladišić, dok tekstove, pa tako i sporni o Ivi Žiniću, piše pod imenom Đurđica Klancir. 

"Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba s imenom i prezimenom novinarke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u Zagrebu osoba pod tim imenom ne postoji.

"Đurđica Klancir ne postoji u našim službenim evidencijama. Postoje osobe s dodatnim imenom i prezimenom poput Ladišić i tako dalje. Tako da su tražili provjeru kolega iz policijske postaje Trešnjevka i kolege su u redovitim aktivnostima došle na adresu", kaže Milina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik medijski odjek ova je priča dobila baš zbog toga jer je policija ušla u novinarsku redakciju, što se u pravilu ne događa.

"Dolazak policije u redakciju je nešto što se uvijek smatra udarom na slobodu izražavanja, to je nešto što je potpuno neprihvatljivo u jednom društvu koje želi biti demokratsko i policija tome zaista mora pribjegavati samo iznimno", kaže Vesna Alaburić, odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji su pojasnili kako je u slučaju Klancir, a zapravo Klancir- Ladišić, postojao opravdan razlog zašto su baš morali doći u redakciju. 

"Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog je vikenda održan i veliki novinarski prosvjed baš zbog velikog broja tužbi protiv novinara i političkih pritisaka. Nezgodno je da je samo tri dana nakon toga policija stigla u jednu redakciju, iako je za to, službeno, doista imala pravo.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo