Predstavit će istraživanja / Aktualno pitanje okoliša: konferencija 'Čovjek i krš' održat će se u Zadru

Image
Foto: RTL Arhiva

75 sudionika iz 19 zemalja govorit će o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode

19.6.2017.
8:30
RTL Arhiva
VOYO logo

ZAGREB - Međunarodni znanstveni susret "Čovjek i krš 2017.", na kojem će biti predstavljena istraživanja o nekim od najaktualnijih pitanja odnosa čovjeka i krških okoliša danas, održat će se u Zadru od 26. do 29. lipnja.

Krški krajolici, jedinstveni zbog svoje prepoznatljive morfologije, hidrologije i živog svijeta, iznimno su osjetljivi na utjecaje. Istodobno su otvorena knjiga ljudske povijesti koja u značajnoj mjeri još nije pročitana, ističu moto skupa organizatori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na skupu će oko 75 sudionika iz 19 zemalja govoriti o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, o rekonstrukcijama geološke prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama, a bit će predstavljena i upotreba novih sofisticiranih tehnika istraživanja.

Ključna predavanja održat će globalno vodeći istraživači Derek Ford iz Kanade i Ognjen Bonacci iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz domaćina, Geografski odsjek Sveučilišta u Zadru, skup organiziraju regionalne ustanove s Dinarskog krša: Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Filozofski fakultet Crnogorskog sveučilišta iz Nikšića te globalne udruge: Međunarodna geografska unija i Međunarodna hidrogeološka udruga. Pokrovitelj skupa je UNESO.

U sklopu susreta, bit će organizirane i dvije stručne ekskurzije, jedna u Cerovačke pećine, špiljski kompleks od oko sedam kilometar dužine u južnom dijelu Parka prirode Velebit, i u Nacionalni park Krka, područje nepromijenjene i izuzetne prirodne vrijednosti, poznato se po sedam sedrenih barijera koje na Krki stvaraju vodopade iznimne privlačnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo