AKRAMOVA PRIČA: / Nakon 30 godina opet u Hrvatskoj, sada kao izbjeglica

Image
Foto: DalmacijaNews, Marko Šarić

Sirijac Akram Alhourani već se drugi put našao u Hrvatskoj. Prije 30 godina kod nas je studirao, a danas kroz našu zemlju sa sinčićem bježi u Švedsku.

1.10.2015.
9:20
DalmacijaNews, Marko Šarić
VOYO logo

U rijeci izbjeglica koja proteklih dana prolazi kroz Hrvatsku u nadi da će naći bolji život u zemljama zapadne Europe našao se i Akram Alhourani koji je 80-tih godina studirao u Lijepoj našoj, a potom se vratio u Siriju kako bi ondje radio. Iako mu se Hrvatska prije 30 godina svidjela, najmlađeg sinčića Wissama ipak će odvesti u Švedsku. Do Tovarnika su, kaže, stigli rutom - Turska, Grčka, Makedonija, Srbija. Novinar Dalmacijanewsa zatekao ih je u prihvatnom centru u Opatovcu, gdje mu je na hrvatskom jeziku Akram kazao kako kako su izbjeglice dobro povezane te da jedni drugim prenose informacije.

Zašto Švedska?

"Među nama se zna da kad se dođe u Hrvatsku da će biti puno lakše za nastaviti put i uvijek netko javlja drugima koji tek pođu što i gdje se događa i kako", veli Akram koji je iza sebe u Siriji ostavio još tri sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva sina su stala sa studijem i već tri godine nisu na fakultetu, što je jako loše. Treći sin je u srednjoj školi, a najmlađi Wissam, koji je sa mnom bi trebao u sedmi razred. U Švedskoj je dobro obrazovanje i volio bih da svi tamo nastave svoje škole", kaže Akram dodajući kako u Švedskoj ima rođake i puno prijatelja.

Sjećanje na studentske dane

Prisjećajući se studentskih dana u Hrvatskoj kazao je da ga je naša obala ostavila bez daha. "Kao student sam dosta putovao obalom i zaljubio sam se u Rovinj i Split, ta dva predivna mjesta. Split je jako lijep grad i ima jako dobre ljude", ispričao je Akram za Dalmacijanews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hvala vam u ime mog naroda još jednom što nam pomažete i što ste ovako dobri prema nama. Nadam se da ćemo se nekad opet sresti i jako mi je drago što sam u Hrvatskoj u kampu na putu za Švedsku", zaključio je odlazeći prema autobusu za Mađarsku.

Image

U Hrvatsku ušlo više od 93.200 izbjeglica

Image

U Hrvatsku ušlo više od 93.200 izbjeglica

Dalmacijanews/Danas.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo