Ako vozite s blatnim gumama platit ćete 1.000 kn

13.1.2012.
21:27
VOYO logo

U jedanaest mjeseci 2011. policija je evidentirala i naplatila više od 700 tisuća prometnih prekršaja na cestama diljem zemlje. Činila je to na temelju Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ključnog zakona koji definira ponašanje sudionika u prometu. Taj više puta mijenjan zakon pod povećalom je javnosti uglavnom kad je riječ o prekršajima poput nepropisne brzine, dopuštene količine alkohola, pojasa, mobitela... Manje je poznata njegova "zabavna" strana, akti koji su u potpunoj suprotnosti sa stvarnim stanjem u prometu. Nevjerojatan je nesrazmjer u kaznama za pojedini prekršaj. Tako će vas policija s 1.000 kuna kazniti ako se s blatnim gumama uključite u promet sa zemljane ceste, ali ako nemate autosjedalicu ili dijete ne prevozite u njoj, kazna će biti samo 500 kuna. Usporedbe radi, stručnjaci tvrde da je upravo nepridržavanje propisa o autosjedalici najčešći uzrok stradanja djece u prometnim nesrećama. Ima i drugih, blago rečeno, nesrazmjera.

Pijane ne voziti na biciklu!

Sjednete li na bicikl s prijateljem koji je netom prije toga popio pivo, nalazite se u prekršaju; spomenuti zakon propisuje kaznu od 500 kuna za biciklista koji poveze osobu pod utjecajem alkohola ili droga bez obzira na količinu alkohola u krvi. Stoga je znatno jeftinije da svog veselog prijatelja provozate u prtljažniku automobila. Kazna za vožnju osobe u zatvorenim prostorima koji se ne mogu otvoriti iz unutrašnjosti je 300 kuna. Ista je "cijena" i za vožnju na vanjskim dijelovima vozila, uskakanje u vozilo ili iskakanje iz njega tijekom vožnje, otvaranje vrata i slično, piše Jutarnji list. Zakon nam sugerira da je manje opasno ako osobu pod utjecajem alkohola vozite na stražnjem braniku, nego na biciklu. Samo nikoga nemojte prevoziti u kamp-prikolici, jer će vas to koštati 500 kuna. Jednako toliko iznosi kazna za nepropuštanje pješaka ili vozila prilikom uključivanja u promet

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznu od 300 kuna platit će te i ako izađete iz vozila a da niste uzeli ključeve sa sobom, te ako izađete iz vozila a da ga niste ugasili ili zaključali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo