'Ako se vratim doma, bojim se da će me ubiti kao i oca'

'Oca su mi ubili talibani, majka je umrla. Dok sam bio u Afganistanu, imao sam problema i bojao sam se.

16.6.2011.
16:26
VOYO logo

Dvojicu mladića iz Afganistana, 16-godišnjeg P. i 17-godišnjeg M. (podaci poznati redakciji), u veljači su policajci uhitili kod Duge Rese. Bez dokumenata, bez konkretnog cilja i sa željom da poruše sve mostove iza sebe, krenuli su u potragu za boljim životom. Neko vrijeme proveli su u Prihvatnom centru Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu, koji je otvorenog tipa, a potom su pobjegli. Nakon tri mjeseca ponovno su uhvaćeni na graničnom prijelazu u Bregani.

Oni su samo dvojica stranaca od njih 1.326, koliko ih je od 1995. iz 40 različitih zemalja svijeta prošlo kroz prihvatni centar u zagrebačkim Dugavama. Tamošnji ravnatelj Božo Vrkljan kaže da su razlozi zbog kojih maloljetni stranci bježe pretežno vezani uz razne krize u njihovim zemljama, da su u Hrvatskoj najčešće na proputovanju, te da po dolasku ovdje ili odlaze dalje, dobivaju azil ili da ih pak, što je strancima često najgora opcija, vraćaju u njihove zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ubili su mi oca, strahovao sam za život'

Vratio se sigurno ne bi ni dvojac s početka naše priče, iako na pitanje kamo su krenuli i što bi ondje željeli raditi nemaju odgovor. P. je engleski naučio usput i teško ga je razumjeti, no otkrio nam je da su mu oca ubili talibani, a da mu je majka umrla.

"Dok sam bio u Afganistanu, imao sam problema i bojao sam se. Ako se vratim, netko bi me mogao ubiti", kaže nam. Upravo iz straha pobjegao je u Iran, gdje je boravio četiri godine, a sad već putuje godinu dana. Bio je u Turskoj, a potom u Grčkoj i Italiji. Za bolji život je dao i novac, no novac ga nije odveo daleko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I njegov prijatelj je prošao sličnu priču. "Imao je problema u Afganistanu i pobjegao je 2007. Bio je u Iraku, a onda u Grčkoj. Tamo su ga našli. Napali su ga nožem i bio je u bolnici", priča nam M. Ni 17-godišnjak se ne namjerava vratiti.

Snimio i montirao: Franjo Tot

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi njima, ali i svojim drugim korisnicima, kojih je oko 600 godišnje (djeca s poremećajem u razvoju), osigurali adekvatniji smještaj te im pružili bolju brigu, kvalitetniju edukaciju i zdravstvenu skrb, Dom za odgoj djece i mladeži u Dugavama odlučio je prihvatiti poziv i uključiti se u akciju Hrvatske televizije "Uz nas niste sami". Novcem koji im možete darovati na broj telefona 060 90 09 (cijena poziva 6,15 kn s PDV-om) i uplatom na žiroračun HPB-a 2390001-1500017994 (detalji na kraju teksta) pomoći ćete im da za maloljetne strance urede četiri prostorije sa sanitarnim čvorovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada oni prostore dijele s našom djecom koja imaju poremećaj u ponašanju, a kada bismo uredili prostorije, mogli bismo im osigurati kvalitetniji boravak ovdje", kazao nam je ravnatelj Božo Vrkljan, dodajući da neki dječaci iz zemalja koje su u krizi u Dugavama borave i po godinu dana.

Dom skrbi za djecu s poremećajem osobnosti

Osim njima, Dom pruža socijalnu skrb te zadovoljava socijalno-zaštitne potrebe djece od sedam do 21 godine izvan vlastite obitelji, a koja iskazuju poremećaje u ponašanju i osobnosti. Prihvaća i osigurava privremeni smještaj djeci koju policija zatekne bez nadzora skrbnika. Pruža usluge cjelodnevnog ili poludnevnog boravka, te stalnog ili privremenog smještaja (ovisno o tretmanu). To uključuje i prehranu, odijevanje, održavanje osobne higijene, brigu o zdravlju, organiziranje prijevoza, čuvanje i odgoj, stručnu pomoć u učenju uz skrb o školovanju te organizaciju slobodnog vremena. Izvršava i mjere koje maloljetnicima određuje sud ili Centar za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trudimo se pobiti sve one sive predrasude o domovima i sretni smo kad djeci možemo osigurati kvalitetniji boravak i potrebnu pomoć", zaključuje ravnatelj Doma, koji treba i vašu pomoć. Stoga, uljepšajte i vi život djeci donacijom u akciji "Uz nas niste sami".

Broj telefona: 060 90 09 (cijena poziva 6,15 kn s PDV-om)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska poštanska banka Broj računa: 2390001-1500017994 Za plaćanje iz inozemstva: SWIFT: HPBZHR2X IBAN: HR2523900011500017994

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo