rat banaka i države / 'Ako se tjera banku da radi onako kako Vlada hoće, ona ostane bez novca'

Gost RTL Direkta bio je Željko Ivanković, glavni urednik portala banka.hr, koji je ujedno i direktor istraživanja analiza u Hrvatskoj udruzi banaka

10.9.2015.
22:39
VOYO logo

Počeo je otvoreni rat Vlade i bankara. Na prijetnje da će zbog konverzije švicaraca banke tužiti Vladu gdje god stignu, od Bruxellesa do Ustavnog suda, Banski dvori izvlače najjače oružje.

Na stolu ministra financija već se nalazi Zakon o porezu na banke, a sa svog stolca premijer prijeti i revizijom kredita u eurima. S druge strane i banke imaju svoje oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL Direkta bio je Željko Ivanković, glavni urednik portala banka.hr, koji je ujedno i direktor istraživanja analiza u Hrvatskoj udruzi banaka.

Što znači ova premijerova najava da će natjerati banke da smanje kamate i na kredite u eurima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je to vrlo lukavo rekao drukčije, ali ja ću interpretirati ovako kako ste vi rekli. On je, naime, rekao da svima bude jasno zašto su kamate dva i pol puta više. Evo neka natjera Hrvatsku poštansku banku da smanji kamate, ona je u vlasti Vlade, u vlasništvu Vlade. Dapače, nju su tjerali da posuđuje novac pa ga zato sad nema. Ako se tjera banke da rade onako kako Vlada hoće, ona ostane bez novca. 

Počelo je ovdje vrlo žestoko, prijeti se oružjima s jedne i druge strane. Tko ima bolju poziciju, tko ima veće i jače oružje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukob je znak da u našem društvu rješavanje problema ne ide glatko. Mi nismo društvo koje uspijeva riješiti probleme. Tko ima veće oružje - ne znam. Vlada je vlast. Koji će efekti biti njenog vladanja, najavljenih poreza i sankcija, za cjelokupno gospodarstvo to nije ohrabrujuće. 

S druge strane banke imaju novac kojeg država konstantno posuđuje. Dogodilo se da banke nisu otkupile novih milijardu kuna trezorskih zapisa, do kraja godine dospijeva 6,5 milijarda kuna trezorskih zapisa. Može li se dogoditi da banke odbiju to refinancirati? Imaju li one uopće interesa odbiti refinanciranje države?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja zaista ne mogu govoriti u ime banaka. Ja procjenjujem da će banke raditi u interesu svojih dioničara. 

Dakle, država je najbolji klijent zapravo, isplati se raditi s njom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država plaća visoke kamate, ali kao što vidite poteže i neke druge poteze. Nije jako profitabilno poslovati u Hrvatskoj za banke. Profitabilnost hrvatskih banaka je ispod razine da ulažu u državne obveznice. 

Kako će se konverzija odraziti na financijskom tržištu? Riječ je o oko 800 milijuna eura koje će banke trebati kupiti. Može li to utjecati na tečaj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako će utjecati. To je operacija koja ima svoje rizike. Ako je tim dobro uvježban, rizici su manji. Ta će operacija trajati prema onome kako sad stvari stoje u zakonu vrlo kratko, utoliko je rizičnija. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo