oprez na početku sezone grijanja /

Ako niste očistili dimnjake i plinske peći, a grijanje vam radi - možda već sada udišete smrtonosni ugljikov monoksid!

Ako niste očistili dimnjake i provjerili plinske peći, a grijanje vam radi možda već sada udišete smrtonosni ugljikov monoksid. Zabrinjavajući je podatak da tek 20 posto Hrvata pušta dimnjačare u svoje domove. Odbijanje dimnjačarske usluge koje, nije jeftino, ali vam može spasiti život, kažnjivo je Zakonom

7.11.2015.
19:54
VOYO logo

Počela je sezona grijanja, pa dimnjačari imaju sve više posla. Na dan obiđu stotine krovova i očiste tisuće dimnjaka. Nakon toga, treba provjeriti i plinske bojlere.

U svoje ih domove pušta tek 20 posto Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima slučajeva gdje vas tjeraju van iz dvorišta, prijete vam. To su se uglavnom neodgovorni ljudi. Zašto je važno da ljudi puste dimnjačara u dom? 
Pa važno je prvenstveno zbog ljudske sigurnosti", poručio je Boris Maršanić, dimnjačar.

Za vrijeme grijanja vreba tihi ubojica - ugljikov monoksid - plin bez okusa i mirisa koji godišnje u Hrvatskoj odnese 20-ak života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grijanje je najsigurnije tek kad dimnjačar posebnim uređajem ispita razinu smrtonosnog plina u stanu.

Prema Zakonu o komunalnoj djelatnosti, svatko je dužan pustiti dimnjačara u svoj dom.

"Kazne za odbijanje dimnjačarske usluge službeno od 300 do 500 kuna. Međutim, u praksi taj sistem funkcioniranja nije baš primjenjiv jer kaznom dimnjačar ne dobiva ništa, dapače samo se još više konfrontira sa strankom", poručuje Zdravko Šenjug, predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge.

Redovito održavanje na starijim pećima obavlja se četiri puta na godinu, dok plinske bojlere treba pregledati jednom na godinu. Cijena je od 40 do 100 kuna, što se ne može mjeriti s ljudskim životom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo