'Ako Mol poželi rasprodati Inu, mi možemo reći - OK'

'Ne želimo da Ina postane Pliva, iako indicije kažu da sve ide u tom smjeru', ustvrdio je Maras na raspravi u Saboru.

25.3.2010.
13:45
VOYO logo

Saborski zastupnici raspravljaju o SDP-ovom zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva koje će utvrditi na koji se način Mol dokopao stopostotnih upravljačkih prava, odnosno kako je Mol s 47 posto dionica Ine, što je tek dva posto više od države, dobio sve ovlasti.

"U deset godina, teoretski, oni mogu rasprodati kompaniju. A Hrvatska može samo reći: 'OK'", kazao je Gordan Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže i da se razjasni zašto je Vlada otkupila plinski biznis od Ine i tako na sebe preuzela obvezu tešku četiri milijarde kuna. SDP zahtijeva i da se objasni zašto je Vlada kupila plinsko skladište Okoli, zašto se Ina kao kompanija ne razvija dinamikom zacrtanom kupoprodajnim ugovorom , tko je pregovarao u ime države s Molom te zašto nije još neka kompanija konkurirala za kupca.

HDZ zatražio da se istraga proširi na 2002. godinu, SDP rekao 'OK'

HDZ je podržao osnivanje istražnog povjerenstva, međutim, zatražili su da istraga obuhvati i ugovore račanove Vlade s Molom, dakle, period od 2008. godine naovamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nameće se i logično pitanje postoji li neki tajni ugovor sa Molom koji je skriven od javnosti kada su članovi Uprave i Nadzornog odbora Ine, posebno predstavnici Mola koji su dobili takvu poziciju koja im daje veća upravljačka prava od većinskog vlasnika, države Hrvatske", kazao je Boris Kunst (HDZ).

Sindikalac u HDZ-ovim redovima izrazio je i sumnju da su Mađarima još za Račanove vlasti za dvadeset pet posto dionica dane prevelike upravljačke ovlasti, jer se niti jedna odluka nije mogla donijeti bez suglasnosti dva člana uprave iz Mola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras je na to odgovorio da su u upravi Ine posljednjih 6 godina bili članovi HDZ-ove vlade, ali i da SDP prihvaća da se istraga proširi na razdoblje od 2002. do SDP-u sporne 2009. godine.

Zvukovi opere i čardaša

SDP "ne želi da Ina postane Pliva", koja je "prodana uz zvukove arija iz Verone pa ne bi bilo dobro da je Ina prodana uz zvukove čardaša, daleko od ušiju i očiju hrvatskih građana", ustvrdio je Maras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vi govorite da je Ina tad bila gigant, a 2010. godine da je patuljak. Tko je zaslužan što je patuljak? Onaj tko je šest godina upravljao Inom, a to sigurno nije bio SDP. Ako treba, i na to pitanje povjerenstvo treba dati svoj odgovor", kazao je Maras.

Što ste radili sedam godina?

Na izlaganje SDP-ovca Davora Bernardića koji je ustvrdio da je u vrijeme Račanove vlade natječaj za prodaju vlasničkog udjela u Ini proveden transparentno, reagirao je HDZ-ov Goran Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi poštenije da je u natječaju pisalo da se dobivaju i upravljačka prava u Ini, što kupac nije znao", kazao je Marić. Bernardić je pak na to uzvratio tvrdnjom da HDZ ne može prvo tvrditi da je nešto transparentno, a onda kazati da nije.

"Što ste radili sedam godina? Što je radio DORH, policija? Zar niste već sedam godina na vlasti?", pitao ga je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon te opaske, predsjednik Sabora Luka Bebić prekinuo je raspravu kako bi se zbog komemoracije za nedavno preminulog Stjepana Radića, bivšeg HSS-ovog zastupnika i potpredsjednika Sabora u trećem sazivu parlamenta, sabornica mogla malo urediti.

Prethodni članci:

arti-201002240728006 arti-201002090284006 arti-201001110838006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo