Ako misli da kršim Ustav, neka Kosor traži moj opoziv

13.3.2011.
22:04
VOYO logo

Na neizravno upozorenje da izlazi iz ustavnih ovlasti kojeg mu je uputila premijerka Jadranka Kosor predsjednik ima jasan odgovor.

"Vidio sam neka tumačenja u medijima o tijeku sastanka. Tako se nisu ponašali na samom sastanku. Jasno je da predsjednik brine o funkcioniranju cijelog sustava. Nema vlade ni premijerke, ni sada ni u budućnosti, koja će me spriječiti da tu svoju dužnost obavljam i koristim sve svoje ovlasti", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav je ugrožen, stabilnost je ugrožena, pogledajte koliko ljudi prosvjeduje na ulicama, to ne rade zato što im je to zadovoljstvo nego zato što im je teško", uvjeren je predsjednik koji je ustvrdio da je, u "situaciji kada postoji nemir među građanima i kada moramo uskladiti datum izbora i referenduma za pristup Europskoj uniji", vrijeme i za razgovor o tim izborima. "Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali, predsjednik to može nastojati kroz političko djelovanje i ja ću to svakako na tome ustrajati. Ako premijerka ili bilo tko misli da time kršim Ustav, imaju jasnu proceduru kako pokrenuti pitanje moga opoziva", rekao je predsjednik Josipović u razgovoru za Novi list.

"Vrijedan je doprinos konzultacija da najveći dio stranaka ne zagovara izbore prije lipnja i zatvaranja pregovora. Ne zatvore li se tada pregovori morat ćemo razgovarati što dalje. Kampanja za izbore istodobno s referendumom mogla bi ugroziti rezultate referenduma", pojasnio je Josipović u sinoćnjem Dnevniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje smatra li da je moguće masovnije prelijevanje nezadovoljstva na ulicu, rekao je da je zbog toga i sazvao konzultacije kao i zato da se opredjeljivanje za referendum o pristupanju EU-u ne pretvara u odlučivanje za ili protiv Vlade.

"Zagovaram vrijednosti, a ne stranke, svi koji razumiju ustavnu poziciju predsjednika neće misliti da sam preblag", rekao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103130285006 arti-201103120403006 arti-201103090878006 arti-201103080186006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo