PRIJEVREMENI IZBORI? / Ako Milinović aktivira saborski mandat, prijete nam prijevremeni izbori

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL; Filip Kos/PIXSELL

Politički potres u HDZ-u do kojeg je došlo izbacivanjem Milinovića mogao bi imati ozbiljne posljedice po budućnost Vlade

5.9.2018.
9:06
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL; Filip Kos/PIXSELL
VOYO logo

Politički potres u HDZ-u do kojeg je došlo izbacivanjem Darka Milinovića mogao bi imati ozbiljne posljedice po budućnost aktualne koalicije na vlasti.

Naime, kako Vijesti.hr neslužbeno doznaju od izvora bliskog vladajućoj koaliciji, među partnerima na vlasti raspravlja se o tome da se, ukoliko Milinović aktivira svoj saborski mandat, ide na opciju prijevremenih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom slučaju, doznajemo, izgledni datum za raspuštanje Sabora mogao bi biti 4. listopada.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana osvrnuo se na izjavu Milinovića, koji je izjavio kako Vladu neće bezrezervno podržati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene nije ništa problem. Čovjek je župan, nije saborski zastupnik. Što se tiče spremnosti za prijevremene izbore - mislim da smo jučer rekli da smo spremni na sve scenarije koji god to bili, ali ono što je meni važno - očekujem od razumnih ljudi u HDZ-u da podrže smjer kojim ide Hrvatska jer je to dobar smjer za HDZ i za Hrvatsku", rekao je tada premijer Plenković, samoinicijativno spominjući mogućnost izvanrednih izbora.

Usprkos naizgled hladnokrvnoj reakciji šefa HDZ-a, jasno je kako se prema Milinoviću iz te stranke zasad odnose s dozom suzdržanosti - a to bi se moglo brzo promijeniti ukoliko bivši HDZ-ovac eventualno odluči rušiti saborsku većinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tanka većina

Kao što je RTL objavio jučer, povratak Milinovića u Sabor doveo bi u pitanje trenutnih 77 ruku na koje HDZ računa, osobito jer jedan od zastupnika ima zdravstvenih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno HDZ u Saboru računa na niz "šarolikih" partnera: HNS, manjine, Bandićevog i Čačićevog zastupnika, HSLS i HDSSB, neovisnog Sauchu, Mišića i Lackovića, uz dvije ruke HDS-a. 

Utoliko će HDZ-u sada biti osobito interesantno dovući neovisne zastupnike na svoju stranu - u većinu. Podsjetimo, HDZ-u ne bi bilo prvi put da po većinu krene u suprotni tabor - podršku su tako u mjesecima iza nas pronašli u HNS-u, ali i odmetnutom SDP-ovcu Sauchi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li oporba spremna za izbore?

S obzirom na kaos koji proteklih tjedana trese SDP, čini se kako prvak oporbe u ovim trenucima i nije najbolje pozicioniran za izbornu utrku. Mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom kolovoza, pokazalo je kako bi, da su parlamentarni izbori provedeni početkom kolovoza (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ ponovno bio relativni izborni pobjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 26 post, dok je SDP nastavio bilježiti negativni trend pod utjecajem višemjesečne stranačke krize i unutarstranačkih sukoba. SDP je tada bilježio izbornu podršku od 18 posto, što je ujedno i najniža izborna podrška u mjerenju preferencija stranaka od početka istraživačkog projekta CRO Demoskop (od početka 2004. godine, odnosno skoro 15 godina).

Živi zid je, prema navedenom istraživanju, bio na trećem mjestu s izborom od 13,2 posto, a Most s izborom od 7,5 posto na četvrtom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo