PREVIRANJA NA VRHU /

Ako HNS preživi Kuščevićevu ostavku, ostat će dojam da Plenković ne vodi glavnu riječ

Plenković je odmah rekao da ultimatume organski ne podnosi, a da se HNS ponaša neodgovorno

8.7.2019.
22:23
VOYO logo

Ostavka Lovre Kuščevića stigla je uoči koalicijskog sastanka na kojem će se premijer prvi put vidjeti i s partnerima iz HNS-a koji već danima uvjetuju Kuščevićev odlazak.

Kuščević je otišao, ali sada mnogi vjeruju da će otići i HNS. Plenković je odmah rekao da ultimatume organski ne podnosi, a da se HNS ponaša neodgovorno i nekorektno već je rekao i Gordan Jandroković, u narodu već poznat kao zloguki prorok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S istim žarom kao dosad nastaviti svoj rad u Hrvatskom saboru", izjavio je Kuščević.

No s još većim žarom sada već bivši ministar protekla je tri tjedna branio svoje nekretninske poslove. Nije bilo niti jednog medija, portala kojemu s naslovnica svaki dan nije vrištala neka nova Kuščevićeva afera. Novinar koji je cijelu priču i pokrenuo, Andrej Dimitrijević tvrdi - ima tu još zemlje za iskopati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imovinu procijenjenu na 6,3 milijuna kuna češlja povjerenstvo za sukob interesa. Zbog afere je, vidljivo je iz RTL-ove ankete, vladajućima pao rejting, a čak 70 posto anketiranih reklo je da Kuščević mora otići. Sada je novo pitanje "Hoće li rošadu preživjeti HNS?"

"Organski ne podnosim ucjene", izjavio je nedavno Plenković.

Kušćevićevom ostavkom HNS je ucijenio Andreja Plenkovića. Ukoliko oni ostanu u Vladi - to bi moglo izgledati kao da premijer ne vodi glavnu riječ.

"Pozdravljamo njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost", bila je prva reakcija HNS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević nije jedini ministar koji jest ili je bio pod lupom Povjerenstva: istraživali su se i kvadrati Tomislava Tolušića; a trenutno se češljaju i oni Gorana Marića. On se pak našao u jeku afere s Franjevcima, kojima je, ako je vjerovati franjevačkom provincijalu - uredio samostan, a zauzvrat dobio stan u centru Zagreba.

Kuščević je četvrti HDZ-ov ministar koji je otišao iz Vlade, a ne treba zaboraviti ni Mostovce kojima je tajnica hladno uručila ostavke. Tako je, od trenutka u kojemu je Plenković konstituirao Vladu, do danas osam ministara prekriženo. Posljednji, Lovro Kuščević mogao bi sa sobom donijeti još promjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto Marije Pejčinović Burić aktualne ministrice vanjskih poslova koja ide za glavnu tajnicu Vijeća Europe nagađalo se kako bi mogla doći Sanja Putica, ili državna tajnica za europske poslove - Andreja Metelko-Zgombić. Kuščevića bi mogao zamijeniti Darko Nekić, državni tajnik ministarstva uprave, koji za sada još ne želi govoriti.

Kuščevića bi mogao zamijeniti Darko Nekić, državni tajnik ministarstva uprave, koji za sada još ne želi govoriti. Doduše, Josipa Rimac ovaj je tjedan ušetala u zgradu Vlade i pokrenula glasine. A važnu bi ulogu u svemu mogao odigrati koalicijski partner Bandić.

Želi li on neke od svojih, kako ih je nazvao žetončića, vidjeti u Banskim dvorima? Sve bi trebalo biti jasnije nakon koalicijskog sastanka.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo