glavni odbor sdp-a /

Akcija rušenja: Inicijativa za opoziv Bernardića propala

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U njegovu govoru dominirala je kritika HDZ-a i njihove vlasti, ponovno izostala bilo kakva natruha samokritike

27.10.2018.
11:27
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Obraćanjem predsjednika stranke Davora Bernardića počela je sjednica Glavnog odbora SDP-a, na čiji bi se dnevni red moglo staviti i pitanje unutarstranačkog referenduma o povjerenju aktualnom vođi. U njegovu govoru dominirala je kritika HDZ-a i njihove vlasti, ponovno izostala bilo kakva natruha samokritike.

Među ostalim, pričao kako su u HDZ-u spremni "s nekim mangupima iz naših redova" održavati vlast. Veli da je ključni zadatak stranke vratiti povjerenje građana u institucije, u predstojećem vremenu "moramo pokazati da imamo snagu, viziju i cilj kako napraviti bolju i pravedniju budućnost za sve građane ove zemlje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici su i suspendirani članovi vodstva stranke Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić. Kako doznajemo, navodno je i 35 potpisa da se u dnevni red uvrsti pitanje opoziva Bernardića i imenovanja Komadine v.d. predsjednika.

Tijekom pauze na sjednici Glavnog odbora SDP-a predsjedništvo će odlučiti o prijedlogu da se u dnevni red uvrsti prijedlog o opozivu Bernardića, uz koju bi se uvrstio i prijedlog da Zlatko Komadina na 12 mjeseci postane v.d. predsjednika u kojem vremenu mora pripremiti stranku za europske i predsjedničke izbore. Navodno je deset članova predsjedništva za uvrštenje, a stavi li se to na dnevni red potrebna je dvotrećinska većina u glavnom odboru da se smijeni Bernardića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija rušenja Bernardića navodno je rezultat dogovora dviju glavnih struja koje su bile za njegov odlazak sa čela stranke, ali do sada nisu mogli pronaći zajednički jezik oko toga kako to učiniti.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a propao pokušaj rušenja Bernardića

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a nije uspio pokušaj uvrštenja točke dnevnog reda o opozivu Davora Bernardića sa čela stranke jer nije bilo dovoljno glasova za uvrštenje te točke na dnevni red. Od ukupno 87 članova Glavnog odbora, za odluku je glasalo 38 članova, a da bi 'prošla' bila su potrebna 44 glasa.

O tome je trebalo raspravljati stranačko predsjedništvo u stanci sjednice Glavnog odbora, međutim, Bernardić je odbijao sazvati predsjedništvo pa je točka o opozivu pokušana članovima Glavnog odbora biti uvrštena u dnevni red, ali ih nije bilo dovoljno.

Riječ je o zahtjevu gradonačelnice Zlatara Jasenke Auguštan Pentek koja je izvijestila da ima 35 potpisa za pokretanja postupka za opoziv Bernardića, a imenovanjem Zlatka Komadine v.d. predsjednikom stranke do izborne konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je za takvu odluku bilo čak 10 članova Predsjedništva SDP-a, a i Komadina je navodno pristao biti v.d. predsjednik SDP-a do izvanredne konvencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo