MEĐUNARODNA OPERACIJA / Detalji velike akcije! Razbijena narkobanda, palo šestero Hrvata: 'Sve je počelo tako što smo...'

Uhićeno je 16 osoba, među njima šestero Hrvata, od kojih je jedan policajac

25.7.2019.
19:18
VOYO logo

Hrvatska policija još jednom je razbila ozbiljnu narkobandu! Ovaj put u spektakularnoj međunarodnoj akciji koju je provodila s nekoliko policija kako bi se spriječilo krijumčarenje kokaina na tri kontinenta. 

Uhićeno je 16 osoba, među njima šestero Hrvata, od kojih je jedan policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao iz američkih filmova - akcija je razotkrila moćni narkokartel koji je drogu plasirao iz Južne Amerike preko Azije do Europe.  

Prvi rezultati otkriveni su prošle godine kada su uhićena dvojica državljana Bosne i Hercegovine kod kojih je zaplijenjen novac. I to u automobilu.

"Osobe su vozilo koje su koristile za prijevoz novca prenamijenile za tu svrhu, to jest napravili su posebno uređene prostore, ispod sjedala suvozača i vozača i unutra pokušali prokrijumčariti milijun eura", kazao je Alen Barta, voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb u PNUSKOK-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Daljnjim praćenjem pala je i prva zapljena kokaina, i to prije četiri mjeseca u Hong Kongu - 420 kilograma, zbog čega je uhićeno još 5 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je prvi primjer kada smo našli 81 kovčeg u prostoru za skladište. I ovo je treći primjer s 80 kilograma kokaina", rekao je viši predstojnik Carinskoga istražnog ureda za kriminal droga Honga Konga Barry Chi-Wing Lai.

Sve ovo pokazalo je novi modus operandi, da se kokain planira krijumčariti malim zrakoplovima. Teret bi se istovario iz zrakoplova u Francuskoj, kombijima se prevezao u Švicarsku gdje ga je zaustavila tamošnja policija. Otkriveno je više od 600 kilograma kokaina. I tada su počela prva uhićenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Hrvatska sudjelovala u velikoj međunarodnoj akciji: Zaplijenjena tona kokaina, milijuni eura, zrakoplov...

Image

Hrvatska sudjelovala u velikoj međunarodnoj akciji: Zaplijenjena tona kokaina, milijuni eura, zrakoplov...

"Ukupno su uhićena dva visoko rangirana pripadnika balkanskog narkokartrela, 14 pripadnika ciljanih organiziranih skupina", kazao je Barta.

Od velike pomoći i ovaj put bila je američka DEA i njihov ured u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je kulminiralo ovaj mjesec kada je i u Hrvatskoj uhićeno petero Hrvata. Pretražen je niz kuća i automobila, a zaplijenjeni su i luksuzni satovi i automobili u vrijednosti milijun eura. 'Palo' je i dva milijuna eura u gotovini. 

"Shvatili smo da nasuprot sebe nemamo samo grupu kriminalaca koja dostribuira drogu po cijelom hrvatskom području, nego da se radi o jednoj međunarodnoj, dobro organiziranoj i financijski moćnoj organizaciji", objašnjava Mario Kovač, načelnik PNUSKOK-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je policija narkobosovima rat odavno objavila. Svjesna je i sama da je Europa jedno od najvećih i najprofitabilnijih tržišta na svijetu.

Iz godine u godinu bilježi se sve više zapljena droga

U razgovoru za RTL Danas Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a, rekao je da se radi o vrlo zahtjevnoj i dugotrajnoj operaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U formalnom smislu trajala je 18 mjeseci, a u kriminalističkom smislu puno duže", rekao je.

"Hrvatski državljani koji su uhićeni u Republici Hrvatskoj su u nadležnosti DORH-a, odnosno USKOK-a, a oni koji su uhićeni u inozemstvu bit će predmet državnoodovjetničke suradnje i dogovora", istaknuo je Rastović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U akciji su privremeno oduzeti luksuzni satovi i automobili, nalaze se pod sudskom ingerencijom te će o njihovoj sudbini odlučiti sud.

Rastović je objasnio kako je krenula velika akcija "Familia": "Kad smo počeli kriminalističko istraživanje, bili smo usmjereni na rješavanje zločinačke organizacije koja je po onim saznanjima krijumčarila kokain i u RH. Daljnjim istraživanjem vidjeli smo da moramo zatražiti pomoć i suradnju mnogobrojnih agencija te se to kriminalističko istraživanje iz Hrvatske proširilo po cijelom svijetu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska iz godine u godinu bilježi sve više pojedinačnih zapljena droga. Problematika droga kod nas je, kao i u svijetu, u velikom porastu.

"Ali možemo tvrditi da u RH ne bilježimo veću proizvodnju osim marihuane. Još uvijek držimo situaciju pod relativnim nadzorom", kazao je Rastović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo