Aj' pogodite koliko zarađuju honorarci na faksu

Jeste li znali da studentima u 'zemlji znanja', kakva je navodno Hrvatska, predaju ljudi koji žive na satnicama od 24 kune?

15.12.2010.
16:33
VOYO logo

"Uz sramotnu cijenu rada, koja s mojom satnicom daje 'plaću' od 1.998,87 kuna za protekli mjesec, događaju se i situacije da svaki od fakulteta, ovisno o brzini i ažurnosti svog računovodstva, proizvoljno odlučuje hoće li honorare uplaćivati mjesečno, semestralno ili uz zakašnjenje od šest mjeseci pa do čak godine dana", kazala nam je I.P. (27), vanjska suradnica na jednom zagrebačkom fakultetu.

Njena kolegica je, naime, svoj honorar čekala dulje od šest mjeseci, pa je poželjela obnažiti tijelo državne uprave, točnije Ministarstva znanosti, na našem portalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je odgovoran? U Ministarstvu obrazovanja (MZOS) kažu da je za sve krivo Sveučilište u Zagrebu, kako za visinu plaća, tako i za distribuciju novca.

"Cijene rada određuje Sveučilište koje s vanjskim suradnicima sklapa ugovore. Novac za plaće redovito dobivaju svi sustavi. Mi unaprijed uplaćujemo Sveučilištu dogovoreni iznos, a oni ga dalje raspodjeljuju", kazao nam je glasnogovornik MZOS-a Duje Bonacci. To, inače, nema veze s onim što kažu na Sveučilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo obveze prema Sveučilištu ne plaća unaprijed", demantira Tamara Dagen sa Zagrebačkog sveučilišta, te opisuje put novca od države do džepa vanjskog suradnika. "Objedinjene obračune vanjske suradnje svojih sastavnica Sveučilište dostavlja Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Nakon što Ministarstvo doznači sredstva za vanjsku suradnju Sveučilištu, ono ih prosljeđuje sastavnicama koje potom honoriraju svoje vanjske suradnike", navodi glasnogovornica.

Zašto je došlo do zastoja? "Ukupna iskazana vanjska suradnja Sveučilišta u Zagrebu za prošlu akademsku godinu (2009./2010.) iznosi oko 33,6 milijuna kuna, od čega je MZOS Sveučilištu doznačio 15,6 milijuna kuna. Dakle, Sveučilište od Ministarstva za vanjsku suradnju u prošloj akademskoj godini potražuje još oko 17,9 milijuna kuna. Upravo zbog zastoja u plaćanju Ministarstva, došlo je do kašnjenja plaćanja vanjskim suradnicima sastavnica Sveučilišta", navodi glasnogovornica Sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, demantira i da Sveučilište ugovara cijenu rada. "Vanjska suradnja isplaćuje se prema ugovorima sklopljenima između vanjskih suradnika i svake pojedine sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, pri čemu se sastavnice pridržavaju odredbi iz Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje", navodi ona te dodaje kako je riječ "o iznosu koji određuje MZOS u skladu s kolektivnim ugovorom, a on ovisi o znanstveno-nastavnom zvanju pojedinog vanjskog suradnika. Pritom je riječ o iznosima koji su, sukladno znanstveno-nastavnom zvanju, jednaki za sve vanjske suradnike u Republici Hrvatskoj", dodaju.

'Ne miješajte nas s torbarima'

"Napominjem kako nismo ničime zaštićeni, za razliku od profesora, redovnih zaposlenika fakulteta. Često nas se trpa u isti koš s ozloglašenim 'torbarima' koji predaju na više fakulteta i sveučilišta u regiji i na tome masno zarađuju, a zapravo nigdje nisu zadovoljili postotak i propisanu radnu obvezu redovnih profesora. Ali, ovako to izgleda za mene osobno: honorari iznose 42,57 kuna po satu bruto, što dođe na 24,2 kune neto", objašnjava mlada predavačica, te napominje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim reći kako je moja visoka stručna sprema vrednija od posla čistačice ili sobarice. Želim samo ukazati na činjenicu da živim u državi u kojoj nekoga nije sram ovako 'honorirati' moj rad sa stotinama studenata, dok istovremeno zaposlenici, uredski inventar tog istog Ministarstva u prosjeku deset dana obrađuju jedan običan obračun plaća za zaposlenike osnovnih i srednjih škola, a za vrijeme radnog vremena izlaze van, na plac, do kozmetičara ili satima koriste internet."

Da dajemo ocjene Ministarstvu, pogotovo nakon ovog ping-ponga s odgovornošću za plaće predavača, kazali bismo mu: 'Sjedi, jedan.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite i dalje

Pomozite nam da obnažimo još koje tijelo javne vlasti, i to na način da nam "otkucate" prekršitelja na obnazimotijela@portal.net.hr. Sve vaše pritužbe ćemo pomno proučiti i raspitati se tko je kriv. Možda neke probleme nećemo uspjeti riješiti, ali možda se stvari ipak pomaknu s mrtve točke kada se o tome počne javno raspravljati.

Vezani članci:

arti-201001260781006 arti-201003290631006 arti-201003300730006 arti-201007120386006 arti-201011260505006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo