POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI / Agrokor preuzimaju Amerikanci? Spremaju li se rezovi: 'Bit će agresivniji od Rusa'

Mato Brlošić kaže kako ni jedan strani vlasnik nije dobro rješenje

7.2.2019.
21:33
VOYO logo

Vlasništvo nad Agrokorom od Rusa bi mogli preuzeti Amerikanci, čiji je investicijski fond HPS Investment Partners zainteresiran za otkup 39 posto vlasništva od Sberbanka, te za refinanciranje roll up kredita.

Amerikance i Ruse mnogo toga razdvaja, ali spojit bi ih mogao hrvatski posrnuli gospodarski div. Nakon što je ruski Sberbank najavio prodavanje 39 posto udjela u Agrokoru, kao jedan od najozbiljnijih interesanata pojavljuje se američki investicijski fond HPS Investment Partners. Vlada, čini se, s tim nije upoznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam relevantne invormacije od kolege Peruška. Izvanredna uprava u ovom trenutku intenzivno se zalaže za pronaći refinanciranje predmetnog roll up kredita koji u ovom trenutku je dosta veliki uteg samom financiranju i oživljavanju Agrokora", kazao je danas ministar gospodarstva Darko Horvat.

Bez komentara iz Agrokora

No, Horvat je danas imao sastanak s Peruškom u ministarstvu na kojem je bilo govora i o interesu Amerikanaca. Agrokor danas službeno - bez komentara. 15. veljače trebala bi se održati nova sjednica vjerovničkog vijeća. Predstavnik malih dobavljača Mato Brlošić kaže kako ni jedan strani vlasnik nije dobro rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo da bi država itekako trebala uvjetovati i zaštititi kooperante svih bivših Agrokorovih tvrtki. Radi se o izuzetno velikom broju poljoprivrednika koji zajedno rade i surađuju", rekao je Brlošić. 

Potencijalnu promjenu vlasništva prokomentirao je na svom blogu i bivši vlasnik Agrokora uz naslov "Nova runda pljačke". "Onda bi to značilo da ponovno (po već viđenom kriminalnom obrascu ulaska Knightheada) dolazi netko tko na Agrokoru treba zaraditi 30%. Pojednostavljeno, prevedeno na razumljiv jezik novca - više od 600 milijuna EUR-a. Tako nešto je, istina, moguće provesti Knightheadovom ucjenom", napisao je Ivica Todorić na blogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Amerikanci su jako iskusni u takvim stvarima"

Sberbank će prodati svoj udio, samo je pitanje kada. Ako novi investitor zaista bude američki fond specijaliziran za biznise u problemima, to bi za Agrokor moglo značiti nove rezove.

"Mislim da će Amerikanci biti puno agresivniji od Rusa. Ne zato što su Rusi dobri i plahi, nego zato što mislim da su Amerikanci jako iskusni u takvim stvarima", rekao je Andrej Grubišić, financijski analitičar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za razliku od Sberbanka koji je roll-up financirao jer je već bio u Agrokoru, reinvestitor u novi roll-up tu dolazi s jesnim ciljem da zaradi.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo