poslovni krah /

Agencija Kompas ide u stečaj: 'Bivšu upravu smo prijavili DORH-u zbog prijevare'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell/Facebook

Agencija je otkazala putovanja i zatvorila poslovnice

12.10.2018.
13:34
Sanjin Strukić/Pixsell/Facebook
VOYO logo

Uprava turističke agencije Kompas Zagreb u petak je predala zahtjev za pokretanja stečaja nad tom agencijom, izvijestio je na konferenciji za novinare većinski vlasnik te agencije Matko Bolanča, napominjući da o detaljima ne može govoriti. 

"Temeljem situacije u Kompas Zagreb i većeg broja odustajanja od aranžmana, društvo Kompas Zagreb d.d. steklo je uvjete da preda zahtjev za pokretanje stečaja, što je Uprava danas i predala", rekao je vlasnik te agencije Matko Bolanča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolanča je kazao da on kao većinski vlasnik i predsjednik novoosnovanog Nadzornog odbora od 25. rujna ove godine ne može govoriti o poslovanju niti detaljima problema te je medije uputio da to iščitaju iz pripremljenih materijala.

"Kada proučite materijal koji je sastavila i priredila Uprava na čelu sa Zdenkom Bolančom, koja je i jedini član Uprave, tada možete pismenim putem poslati pitanja za sve ono što vas više zanima. Ali mislim da nećete imati dodatnih pitanja, jer je tu sve jasno napisano", rekao je Bolanča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U materijalima koje su novinari dobili na današnjoj konferenciji navodi se da je u svibnju ove godine Uprava dobila izvješće revizije za 2017. kojim je, kako piše u materijalu, utvrđena osnovana sumnja na računovodstvenu prijevaru za 2016. i prethodne godine. Tako se spominje umanjenje prihoda s 84 na 80 milijuna kuna, uz povećanje rashoda s 83 na 100 milijuna kuna, što, umjesto pozitivnih 300 tisuća kuna, ustvari rezultira gubitkom od 20,7 milijuna kuna.

Zbog lažno prikazanih brojki, kako je pokazala revizija u poslovanju za 2016. godinu, lažno prikazanog kapitala, obveza prema dobavljačima i aktive, a koje su sve manje nego su bile prikazane, Bolanča je rekao da je Kompas Zagreb 25. rujna ove godine protiv odgovornih osoba podnio kaznenu prijavu DORH-u.

Otkazali putovanja

Kako smo prošli tjedan pisali, agencija je otkazala putovanja i zatvorila poslovnice. Kazali su da su zbog tehničko procesnih razloga proteklih dana dio svojih putnika uputili na odgovarajuće osiguravajuće kuće da im financijski kompenziraju neispunjene ugovorne obveze.

Pred zid su zbog toga dovedene i agencije koje surađuju s Kompas Zagrebom i koje su im uplatile putovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Kompas u problemima, potvrdili su nam i u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo