AFERA ZA AFEROM: / Nove prijave protiv Tomislava Karamarka zbog sumnje da je u sukobu interesa

Image
Foto: Marko Lukunic, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade dobio je novu prijavu zbog mogućeg sukoba interesa što ju je Povjerenstvu podnijela udruga Partnerstvo za društveni razvoj.

2.6.2016.
16:51
Marko Lukunic, Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

U prijavi se podsjeća da je ova udruga Karamarka za sukob interesa prijavila još u srpnju 2011. godine ali je prijava tada odbačena uz obrazloženje da u trenutku kada je postao dužnosnik, točnije Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj SOA-e, Karamarko više nije imao udjele u tvrtkama Soboli d.o.o., Stabilis Consultum d.o.o., Doron net d.o.o., Ippon security d.o.o., Caballus net d.o.o. i ustanovi Sigurnost Educa.

Veza Karamarko-Petrović

Međutim, Partnerstvo za društveni razvoj sumnja da to nije točno, odnosno da je Karamarko ipak bio suvlasnik u ovim firmama. Do tog zaključka udruga je došla na osnovu informacija prikupljenih u aferi Konzultantica u kojoj su otkrivene poslovne veze Karamarkove supruge i Josipa Petrovića, konzultanta MOL-a koji je ranije bio u upravi Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: PIXSELL, Žarko Bašić

Ana Karamarko

"Za današnji kontekst važno je da je Tomislav Karamarko kao prvi potpredsjednik Vlade sudjelovao u postupcima i pravnim radnjama povezanima sa sporom između Vlade RH i MOL-a oko vlasništva nad trgovačkim društvom Ina d.d.", napominje se u prijavi. Partnerstvo za društveni razvoj zaključuje kako postoji trajni odnos između dužnosnika Karamarka s Josipom Petrovićem, te izražava sumnju da je Karamarko samo prikrio svoje stvarno suvlasništvo u Soboliju. Zato novom prijavom od Povjerenstva traži da s posebnom pažnjom provjeri dokumentaciju Trgovačkog suda o tvrtki Soboli.

I Margetić predaje dokaze Povjerenstvu

Sutra će pak i Domagoj Margetić predati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa sve dokumente, dokaze, svjedočenja i sudske presude, koje dokazuju sukob interesa prvog potpredsjednika Vlade u aferi Soboli. Margetić je u svom novinarskom radu taj dio poslovne karijere posebno istraživao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Domagoj Margetić

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković izjavila je u četvrtak da je Povjerenstvu stigla određena dokumentacija u vezi slučaja Karamarko, prije svega poslovna dokumentacija za trgovačko društvo Drimia, kojem je vlasnica Karamarkova supruga Ana Karamarko, no za donošene odluke čekaju dodatno zatraženu dokumentaciju i očitovanja.

"Još uvijek nemamo sve dokumente potrebne za donošenje odluke, pa smo zatražili dodatnu dokumentaciju i dodatna očitovanja, no za sada ne mogu precizirati što smo i od koga zatražili jer bi se time mogao kompromitirati postupak", rekla je Orešković. Odluka Povjerenstva očekuje se do 18. lipnja kada bi Sabor trebao glasovati o SDP-ovom prijedlogu za izglasavanje nepovjerenja Karamarku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo