Direktova retrospektiva / Afera SMS ne miruje! Franjo Varga ubrzo bi mogao postati inspiracija i za Igru prijestolja

Neki dan pao je s krova, a pitanje je tko će još s njime pasti...

7.5.2019.
22:25
VOYO logo

Zapleti u HDZ-ovom paraobavještajnom podzemlju već neko su vrijeme inspiracija piscima političkih trilera, ali sad su već i inspiracija za scenariste Igre prijestolja.

Naime Franjo Varga, optužen da je je falsificirao SMS-ove za Zdravka Mamića, u istrazi je rekao da je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredjednik Sabora Milijan Brkić od njega tražio da nadziremailove premijera Andreja Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je Vargin iskaz objavio Nacional, a čim je objavio policija je pretresla Varginu kuću u Belišću pod sumnjom da je upravo on taj koji je svoj iskaz iz istrage dao Nacionalu. Vargin motiv posve je razumljiv, skrenuti pozornost sa sebe na Milijan Brkića koji se ionako već nalazi pod istragom zbog špijuniranja mailova svoje supruge i još nekoliko žena.

Uglavnom Tom Clancy, John Le Carre, Stieg Larson i Jo Nesbo zajadno ne bi uspjeli smisliti ovakvu priču, a mi s njom živimo već godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priveden je i odveden na ispitivanje u policiju, a u njegovoj kući u Belišću izvršen je pretres. Jer sumnja se kako je Franjo Varga medijima dao informacije iz tajnog istraživanja. U tjedniku Nacional otkrivena je nova prepiska braće Brkić s Vargom, u kojoj traže da on špijunira mejlove četiriju žena.

I urednik Nacionala Berislav Jelinić u policiju je pozvan da otkrije tko mu je izvor vrućih informacija, ali im to nije otkrio. I nevjerojatno mu je da je sada fokus pao na zaštitu prava osumnjičenika, među prvima - Milijana Brkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osumnjičeni da su se urotili u ozbiljni kriminal tvrde da su njima povrijeđena ljudska, obiteljska prava i ne znam šta. ... Nemojte da svi skupa podliježemo zamjeni teza i da se moramo sablažnjavati što javnost ima interesa da se vidi čime se sve to bavio potpredsjednik Sabora ove zemlje i zamjenik predsjednika HDZ-a", kazao je Berislav Jelinčić.

Priča koju novi Nacional donosi vrlo je bombastična - Brkićev kum Blaž Curić navodno je lani Vargi naredio i da nadzire samog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bi se to pokazalo tako, onda bi i Vijeće za nacionalnu sigurnost moralo razmotriti cijelu situaciju jer neovlašteno pratiti ministra unutarnjih poslova, a ja onda pretpostavljam, ne samo njega, već i tko zna koga, nije stvar koja se rješava samo institucijama pravosuđa, već to ima i neku drugu dimenziju", govorila je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

No, tko je zapravo Franjo Varga, akter oko kojega se vrti afera SMS? Mjesecima prije nego što je javnost doznala njegovo ime, počela je saznavati o njegovim djelima. Zdravko Mamić je prije presude za kriminal u Dinamu mahao printovima SMS-ova u kojima  državni tužitelj Dinko Cvitan radi pritisak na suce da Mamića osude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo to. I Ivica Todorić je pokazivao navodnu SMS prepisku između ministrice Martine Dalić i samog premijera u kojima dogovaraju kako će tajkuna uništiti.

"Riječ je o izmišljanjima korespondencije koja je trebala utjecati na dva važna sudska procesa i destabilizirati političku i institucionalnu situaciju u Hrvatskoj", mišljenje je premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriveno je da iza tih lažnih prepiski stoji bivši policijski informatičar Franjo Varga. Policija ga je uhitila, a zatim i onoga tko mu je dojavio za istragu. Blaža Curića, kuma i suborca Milijana Brkića, koji se u čitavoj aferi SMS proteže kao siva eminencija.

"Nisam u optužnici, na žalost mnogih dušebrižnika", nedavno je izjavio Milijan Brkić, ali...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se sumnja da je Milijan Brkić preko Blaža Curića od Varge naručio nadgledanje mejlova Brkićeve bivše supruge, ali i nekih drugih žena. No, ako je istinit dio da je od Varge traženo da nadzire i samog ministra unutarnjih poslova, to je afera kakva u Hrvatskoj još nije viđena.

"Neformalno su nam neki izvori na to ukazivali već neko vrijeme. Kad su ti ljudi u pitanju, mene ništa ne može iznenaditi. Prema tome, to je za mene bilo gotovo pa i očekivano. Sad je drugo pitanje kako će se to tehnički dokazati tijekom postupka", naglasio je Berislav Jelinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako god, Franjo Varga već mjesecima policiji daje signale da s njima želi surađivati. U USKOK-u je bio pet puta. Na razgovor je trebao doći i jučer, ali stigao je pokisao i bez odvjetnika.

Neki dan pao je s krova, a pitanje je tko će još s njime pasti jer jasno je da je ovaj čovjek u čitavoj priči samo pijun koji se htio obogatiti izvršavajući naredbe drugih, mnogo moćnijih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo