STRANAČKA PREVIRANJA / Afera SMS: Brkića u optužnici nema, a hoće li ga biti ubuduće u HDZ-u Andreja Plenkovića?

Iz Banskih dvora očekuju da se otkrije i mozak cijele operacije

19.2.2019.
19:09
VOYO logo

Za još mjesec dana produljen je istražni zatvor optuženicima u aferi "SMS" -  bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i nekadašnjem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću.

Terete se da su lažiranjem SMS dopisivanja dužnosnika sprječavali dokazivanje u sudskom procesu protiv braće Mamić, ali i krivotvorili korespondenciju za Ivicu Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužno vijeće produljilo im je pritvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Odvjetnici Curića i Varge nezadovoljni su ovim rješenjem. Iznijeli su primjedbe na promijenjenu optužnicu koja im je, tvrde, puna nepoznanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici Blaža Curića ne spominje se njegov prijatelj, kum i suborac, ujedno i drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, iako je i on dao iskaz USKOK-u.

Brkić tek ironično poručuje da na žalost mnogih dušebrižnika nije ni  obuhvaćen ni spomenut u optužnici. Istodobno iz Banskih dvora očekuju da se otkrije i mozak cijele operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako se pita oporbu - ovo je unutarstranački obračun.

Lažna prepiska premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić, prema optužnici, nađena je na računalu Blaža Curića, kuma potpredsjednika Sabora Milijana Brkića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No drugog čovjeka HDZ-a u optužnici nema.

"Na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen, niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati", poručio je Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore žele i njegove kolege iz stranke pa se iz Banskih dvora  nadaju da će se doznati tko je naručitelj lažne SMS korespodencije. Pogotovo jer se sumnja da je Curić Vargi dao brojeve telefona premijera i bivše potpredsjednice. 

“Državno odvjetništvo je podignulo optužnicu, na temelju čega, koji dokazi, nije na meni'', poručio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se radi o opasnoj aferi podmetanja, iz oporbe ne vjeruju da će slučaj doći do kraja jer sumnjaju da je jedini cilj premijerovo rješavanje zamjenika u stanci.

"Ne šteti HDZ-u bilo koja afera, a njemu koristi da se riješi konkurencije tako da u tom smislu vrlo je moguće", smatra Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moguće je da će se ići do one točke u kojoj se postići određeni politički cilj, a to je diskvalifikacija unutar same vladajuće stranke odnosno međusobni stranački obračuni", misli saborski zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh.

I odvjetnicima Varge i Curića sumnjiva je promjena kvalifikacija optužnice. Vargu se sumnjiči da je izradio lažne SMS poruke za Zdravka Mamića i Ivicu Todorića, a Blaža Curića da mu je u svemu tome i pomogao, a ne ga poticao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rezultati istrage su tako pokazali. Od početka je sprječavanje dokazivanja, dali je to vid pomaganja ili poticanja, rezultati istrage pokazuju da je pomaganje'', poručio je zamjenik ravnatelja USKOK-a Sven Mišković.

Pitanje je sada hoće li se, kako i kada doznati tko je probio mjere i tko je bio nalogodavac izrade lažne korespodencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković večeras bi trebao biti na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a na zagrebačkoj Trešnjevci, a Brkića nema što i nešto neuobičajeno jer isto čini već mjesecima kao što i mjesecima traje njihov hladan odnos, podsjetila je naša reporterka Damira Gregoret javljajući se s Trešnjevke pri čemu je kao ključno naznačila pitanje što sve ovo znači za HDZ, odnosno može li relaksirati stranku?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo