A ŠTO JE S DIGITALIZACIJOM? / Kovačeva 'Opcija za promjene' potrošila 200.000 kuna na slanje pisama, sve su platili u gotovini

Image
Foto: Pixsell/N1

Glasnogovornica stožera Mire Kovača rekla je kako su se pri slanju pisama vodili logikom baze članstva u kojoj su navedena samo imena,

12.3.2020.
10:02
Pixsell/N1
VOYO logo

Opcija za promjene koju unutar HDZ-a vodi Miro Kovač, poslala je pisma uoči unutarstranačkih izbora velikom broju potencijalnih glasača. Ukupno su poslali 164.280 pisama, a za to je potrošila čak 197.136 kuna, doznaje N1, koji je i u posjedu jednog primjerka tog pisma.

“U sortirnici je zaprimljena veća količina izravne pošte, na koju se Vaš upit odnosi. Cjelokupan iznos plaćen je u gotovini po cijeni od 1,20 kuna (uključen PDV) po komadu, sukladno cjeniku. Pošiljke su zaprimljene u subotu 7. ožujka, a prema evidenciji sustava predano je tri puta po 30 tisuća komada te je plaćeno tri puta po 36 tisuća kuna. U ponedjeljak 9. ožujka predano je još dva puta po 30 tisuća komada i jednom 14.280 komada, a plaćeno je dva puta po 36 tisuća kuna i jedanput po 17.136 kuna. Sve ove informacije unesene su u evidenciju poštanskog prometa, a zbog visine cijene usluge dodatno i u obrasce za sprječavanje pranja novca obzirom da se ne radi o poslovnom ili ugovornom korisniku, te uredno obavljamo uslugu", potvrdili su iz Hrvatske pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica stožera Opcije za promjene, Silvana Oruč, potvrdila je da je poštarina plaćena u gotovini. "Gotovinu je na poštu nosio član našeg stožera. Njegovo ime ne bih iznosila. To su osobna financijska sredstva svih pet kandidata iz tima Opcije za promjene", potvrdila je Oruč.

'Pismonoša' čekao sat i pol vremena

Prema toj je računici svaki od kandidata na unutarstranačkim izborima izdvojio oko 40.000 kuna te još otprilike jednako toliko za trošak tiska pisama i kuverti. Iz Kovačeva tima tvrde kako nisu dobili niti jednu donaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije donacija, oni kao kandidati kampanju moraju financirati vlastitim sredstvima, 197.136 kuna, svih petero kandidata je unutra. Sutra će ići preliminarno financijsko izvješće za svu petoricu kandidata. Petnaest dana po isteku kampanje oni su dužni predati službeno financijsko izvješće u kojem moraju biti navedeni svi troškovi pa tako i troškovi pisama", potvrdila je Oruč.

Glasnogovornica nije znala reći zašto je trošak uplaćen gotovinom koju je u više navrata član stožera nosio na poštu. Sve je opravdala "tehničkim detaljima" te dodala kako je on na pošti "čekao po sat i pol vremena". Dodala je kako nisu namjeravali izbjeći proceduru sprječavanja pranja novca jer je "pismonoša" potpisao izjavu o transakciji većoj od 100.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju pojma kome su slali pisma

No, pojasnila je zašto je poslano baš 164.280 pisama. Naime, novinarima je pismo proslijedio čovjek koji ga je dobio, a nije član HDZ-a.

"Vodili smo se logikom baze članstva koju nam je ustupilo središnje izborno povjerenstvo nakon što su članovi tima postali punopravni kandidati. Ta baza članstva nema e-mail adrese niti brojeve telefona, samo imena, prezimena i kućne adrese. Mi cijelo vrijeme upozoravamo da ta baza nije ispravna. Zašto smo morali potrošiti tu kunu i 20 lipa, tko zna koliko je takvih slučajeva, a ljudi ne mogu glasati? To je bačen novac i to nema smisla", rekla je Oruč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potvrdila je kako je stožer Opcije za promjene stacioniran u hotelu Panorama od početka. Nije znala reći kako i koliko će platiti najam te je napomenula da će sve biti navedeno u financijskom izvješću. Istaknula je i da će najam biti plaćen također iz osobnih sredstava kandidata.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo