A da uvedemo dan bez dame s lopatom?

12.7.2011.
13:18
VOYO logo

Premijerka već mjesecima ne dopušta da ijedna vrtna zabava prođe bez nje i neizbježne svite kamera koje je prate ne bi li uhvatile velike misli, poput one iz Slavonije kako je ona navikla na 'svašta', a najviše je 'navikla raditi za dobro svih građana Hrvatske'.

Dva temeljca na sat

Osim što je teško i zamisliti kako bismo tek loše živjeli kad šefici Vlade tako plemenite misli ne bi opsjedale um, opsjedanje je među prvim mislima koje padaju na pamet kad shvatite da je samo u ponedjeljak Jadranka Kosor potukla vlastiti rekord. U svega sat vremena uspjela je položiti čak dva kamena temeljca (?!) – jedan za buduću sportsku dvoranu i jedan za most.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanoviću, pa sad crkni od zavisti i pokušaj potući tu energiju, motalo se vjerojatno po umovima premijerkina tima za odnose s medijima, koji se očito protiv nikad nižeg rejtinga šefice odlučio boriti prijeđenim kilometrima, tonama cementa, metrima prerezanih svečanih vrpci ...

Znakovi u cementu

Svim tim šušurom, međutim, teško da će se prikriti stvarno stanje stvari. To da godinama najavljivani ulazak u Europsku uniju dočekujemo kao zemlja koja se najsporije oporavlja od ekonomske krize, da će naši umirovljenici biti uvjerljivo najsiromašniji u toj zajednici zemalja, da tržišno održive proizvodnje imamo tek u tragovima, da je broj onih kojima je sve što imaju blokirano ovrhama svakodnevno vrtoglavo veći... Od tog tragičnog niza malo koga ne bi zaboljela glava, ali ne i našu premijerku. Ona u svakom gramu cementa i centimetru presječene vrpce vidi znakove oporavka i ne dopušta da itko kaže drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ushićena pokušava voziti novi elektromagnetski vlak predstavljen kao posljednje čudo tehnike (premda se pola Europe već odavno vozi u sličnim ili još naprednijim napravama) i baca pučkoškolske metafore o skretničarima koji su, eto, nju bezuspješno pokušavali spriječiti da nas vodi u novu i svjetliju budućnost. Prisebnošću strojovođe, Kosor je ipak ostala pasivno promatrati stručnjaka za upravljanje vlakom. Ako je suditi prema rezultatima ispitivanja podrške premijerki, sličnu prisebnost kane pokazati i hrvatski građani na predstojećim izborima. Prepustiti upravljanje nekom osposobljenom za taj zadatak.

Preživljavanje bombardiranja likom i djelom

No, do tog dana, kad on god bio, trebat će nekako preživjeti hiperinflaciju premijerkinog lika. Ako je u ovakvoj ofenzivi, a da izbori još nisu ni na pomolu, strah je čovjeka i pomisliti kako će tek biti u jeku predizborne kampanje. Nastavi li započetim tempom, Mesićeva opservacija iz kampanje za predsjedničke izbore o tome kako njegova tadašnja konkurentica Jadranka Kosor 'iskače iz paštete' činit će se pretjerano blagom izjavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šefica Vlade već se i sada dovela u ozbiljnu opasnost da i na njen račun građani počnu zbijati šale, poput onih koje se prepričavaju o njezinom bugarskom kolegi premijeru Bojku Borisovu. Borisov i Kosorica imaju, naime, slične probleme i na identičan način reagiraju na njih. Bivšem gradonačelniku Sofije popularnost također rapidno pada zbog problema u gospodarstvu i izostanka ozbiljnijih reformi, a on reže vrpce na otvaranju vrtića, benzinskih postaja i terena za golf. Zahvaljujući njegovom pretjeranom medijskom eksponiranju, pišu tamošnji mediji, kruži vic da je i pri vlastitom rođenju prerezao pupčanu vrpcu i proglasio se službeno otvorenim.

Zadnja nada – akcija na Facebooku

Bugarima je toliko dozlogrdilo njegovo pretjerano medijsko eksponiranje da su putem grupe na Facebooku pokrenuli inicijativu za jednodnevni medijski bojkot Bojka Borisova. Grupa je uspjela prikupiti nešto više od 30 tisuća članova, ali tek su dva medija bojkot i provele, jedna agencija i jedan portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na stvarni odjek akcije, inicijativa se iz hrvatske perspektive čini u najmanju ruku vrijednom razmatranja. Isto tako legitimno je i pitanje, zašto bojkot svesti svega na jedan dan?

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču