strah među građanima / 91-godišnjakinja se cijepila Astrazenecom i preminula. HALMED istražuje 8 slučajeva, Hrvatska ne zaustavlja cijepljenje. Ima li razloga za zabrinutost?

Zbog sličnih slučajeva i sumnji da takva povezanost postoji 10 europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom, ne i Hrvatska.

13.3.2021.
20:10
VOYO logo

U Hrvatskoj je danas novozaraženih od koronavirusa 823, preminule su 23 osobe. 
Hrvatska agencija za lijekove i Zavod za javno zdravstvo istražuju slučaj smrti 91-godišnje žene koja je preminula tri dana nakon cijepljenja Astra Zenecom. U više europskih zemalja zbog sličnih slučajeva obustavljeno je cijepljenje cjepivom tog proizvođača. U Hrvatskoj obustave nema, ali straha među građanima itekako ima. 

Postoji li povezanost između smrti i cijepljenja? Hrvatska agencija za lijekove dobila je potpunu dokumentaciju 91-godišnjakinje preminule od plućne emobolije, a ocjenjivanje je u tijeku.

"Jasno je rečeno da broj trombolijskih događaja nakon primjene cjepiva u ovom trenutku ne odudara od tog broja u općoj populaciji. I nema dovoljno podataka koji bi pokazali uzročno-posljedičnu povezanost", rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
cjepivo je procijenjeno sigurnim /

EMA-ina ocjena: nema povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 AstraZeneca i tromboznih slučajeva

Image
cjepivo je procijenjeno sigurnim /

EMA-ina ocjena: nema povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 AstraZeneca i tromboznih slučajeva

Zbog sličnih slučajeva i sumnji da takva povezanost postoji 10 europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom, ne i Hrvatska. Ocjena Europske agencije za lijekove je da korist od primjene tog cjepiva i dalje nadmašuje rizike.

"Svakodnevno ćemo evaluirati svaki takav događaj i procjenjivati ga ali sada trenutno ne vidimo razloge za prekid cijepljenja", rekla je Kurečić Filipović.  U Hrvatsku je do sada stiglo oko 150 tisuća doza cjepiva AstraZenece, a potrošeno ih je gotovo 85 tisuća.

"Nemam namjeru tako skoro sa neprovjerenim cjepivom. Svatko imam condition medicinski različiti i nije prvjereno i sačekat ćemo", rekla je Marijana Temšić, Split.

"Prijavio sam se kod doktorice i cijepio bih se bilo kojim cjepivom, to je bitno jer brinemo i o drugima tako", rekao je Stjepan Matković, Split.

"Ne vjerujem, ne znam šta se u njemu nalazi i nisam sigurna- ne bi se cijepila", rekla je  Silvana Petrić, Split. U Hrvatskoj se cijepi s tri cjepiva, a na svakih 10 tisuća iskorištenih doza dolaze 53 prijave sumnji na nuspojave, 12 posto njih ocjenjene su kao ozbiljne. Zbog straha raste broj pacijenta u Hrvatskoj koji odbijaju doći na cijepljenje.

"Dojam je jučer bio da je trećina pacijenata koji su bili naručeni odustala od cijepljenja. Stvara to velike probleme, već samo cijepljenje ovakvo kakvo je donosi administrativno opterećenje, a pogotovo sada kada zovu postavljaju dodatna pitanja, otkazuju dolaske na cijepljenja i mi zovemo nove ljude", rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Istovremeno brojka rastu, najviše novooboljelih danas imaju Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija.

"Nije neki veliki rast, ali zadnjih desetak dana to bilježimo. Mladi ljudi rjeđe dospiju na respirator, ali dobiju upale pluća i oporavak im traje jako dugo", rekla je Slavica Dajak, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu KBC-a Split. U Hrvatskoj je danas gotovo 200 novozaraženih više nego prije tjedan dana, a isporuka novih doza cjepiva među najsporijima je u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo