Ni novca ni materijala /

3. Maj pred slomom? Otkazani brodovi, a tu je i jedan novi problem

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz riječkog brodogradilišta od početka mjeseca otišlo je čak 49 radnika

18.9.2018.
8:47
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Od četiri otkazana Siemova broda za prijevoz automobila u 3. Maju možda će se završiti jedan, a kanadska je Algoma definitivno odustala od dvije svoje novogradnje.

Ne promjeni li se nešto do kraja ovog mjeseca, u smislu da 3. Maj odnekud dođe do novca i kupi materijal da bi se mogli nastaviti radovi makar na poluzavršenom brodu Algoma Innovatoru, sve su indicije da će i Kanađani raskinuti ugovore za sva četiri broda, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječko brodogradilište tako bi početkom idućeg mjeseca moglo ostati praktički bez ijednog važećeg ugovora. Novac u Uljanik grupi potpuno je presušio, dvije novogradnje koje su u opremnoj luci pulskog brodogradilišta završavaju se tako da naručitelji-brodari direktno plaćaju kooperantima i dobavljačima, a situacija u 3. Maju još je gora jer nemaju ni novac, ni materijal, a vjerojatno od početka idućeg mjeseca ni važeće ugovore, osim ako se ne računa španjolski kemikalac Santiago koji već više od godinu i pol dana čami na vezu u pulskom Uljaniku, bez ikakvog pomaka.  

Osim bez poslova, riječko brodogradilište ostaje i bez ljudi. Prema informaciji Predraga Kneževića iz Sindikalnog odbora za spas 3. Maja, samo od početka ovog mjeseca iz riječkog brodogradilišta otišlo je 49 radnika, i to mahom dokazanih, vrsnih majstora. Posvemašno nepovjerenje prema bilo čemu što dolazi od Uljanika ogleda se i u činjenici da je krajem prošlog tjedna Radničko vijeće u 3. maju odlučilo staviti veto na to da se trećemajce šalje na rad izvan matičnog brodogradilišta, piše Novi list.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo