KAMO ĆE 2000 PACIJENATA? / Obiteljska liječnica u Lovranu otišla u mirovinu: Ponuđeno je sedam alternativa, ali u drugim mjestima

Image
Foto: Google Maps

Obiteljska liječnica s 2000 pacijenata je otišla u mirovinu, no problem je što je ona imala privatnu ordinaciju pod ugovorom s HZZO-om, pa županijski Dom zdravlja ne može zaposliti novi tim

12.11.2021.
18:08
Google Maps
VOYO logo

Nakon što je jedini ginekolog na Braču zatvorio svoju ordinaciju zbog odlaska u mirovinu, a 4000 pacijentica je bilo prisiljeno po zdravstvenu skrb otići u Split, jer nije osigurana zamjena, slična se situacija dogodila i u Lovranu. Ondje je liječnica obiteljske medicine, Dragana Marković otišla u mirovinu, a 2000 njenih pacijenata ostalo je bez primarne zdravstvene zaštite, jer nitko nije došao na njeno mjesto.

Image
NAPUNIO JE 70 GODINA /

Više od 4400 pacijentica moglo bi ostati bez ginekologa: 'Medicinska sestra je dala otkaz, ne zna se hoće li doktor nastaviti rad...'

Image
NAPUNIO JE 70 GODINA /

Više od 4400 pacijentica moglo bi ostati bez ginekologa: 'Medicinska sestra je dala otkaz, ne zna se hoće li doktor nastaviti rad...'

"Rečeno mi je da odem kod doktora u blizini, ali on je, kažu mi, na već veliki broj svojih pacijenata već primio njih još 200 novih i dalje ne može više. Razumijem ga, jednostavno čovjek to ne može sve stići. I sad moram tražiti liječnika obiteljske medicine izvan mjesta boravišta, čekati da mi on potpiše potvrdu koju onda moram nositi na socijalno da je oni potvrde ili ići u Matulje do kojih, sa svojih 72 godine, moram promijeniti tri autobusa. Ma užas, pa pola Lovrana je prijavljeno kod ove liječnice i puno je starijih ljudi, kojima trebaju recepti za lijekove, uputnice za testove za koronu… Stvarno nije u redu", ispričala je umirovljenica iz Lovrana za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alternative u drugim mjestima

Iako je na vratima ambulante ostavljen popis liječnika kod kojih se pacijenti mogu prijaviti, samo jedna od sedam ponuđenih ordinacija nalazi se u Lovranu. Ostale su u Matuljima, Opatiji i Mošćeničkoj Dragi. Iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije tvrde da je umirovljena liječnica imala privatnu ordinaciju prema ugovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje te da bi oni trebali raspisati natječaj za popunjavanje upražnjenog mjesta. U HZZO-u tvrde da u Lovranu postoje još dvije ordinacije obiteljske medicine, čiji liječnici još nisu dosegli maksimalnu kvotu pacijenata, što znači da bi mogli preuzeti dio pacijenata doktorice Marković.

"Nakon odlaska u mirovinu obiteljske liječnice iz Lovrana, dr. Marković, osigurane osobe koje su bile njezini pacijenti mogu izabrati svojeg obiteljskog doktora u ugovornim timovima obiteljske medicine s područja Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage i Matulja koji su u mogućnosti pružati zdravstvenu zaštitu. U Općini Lovran, na istoj lokaciji na kojem se nalazila ordinacija dr. Marković, ugovorena su još dva tima u djelatnosti opće/obiteljske medicine. Oba tima mogu primati pacijente, s obzirom na to da ni jedan nema u skrbi maksimalan broj osiguranika", poručuju iz HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuzimanje ordinacije

Načelnik Općine Lovran, Bojan Simonič, bio je zabrinut zbog situacije u tamošnjem Domu zdravlja, pa je odmah kontaktirao zdravstvena tijela u županiji. U ponedjeljak će održati sastanak s pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, predstavnicima županijskog Doma Zdravlja, Komore medicine i HZZO-a.

"Mislim da, iako se ovdje radi o privatnoj liječničkoj praksi, budući da se obavljala u prostorijama Doma zdravlja, treba organizirati preuzimanje cijele ordinacije, jer bi se u protivnom stvorili nemogući uvjeti za rad, kako doktorima s popisa, tako i pacijentima kojima je zdravstvena zaštita potrebna. Namjera nam je da idući tjedan dogovorimo da se na istoj lokaciji oformi liječnički tim. Iz razgovora s Regionalnim uredom HZZO-a u Rijeci nisam stekao dojam da postoje administrativne zapreke za formiranje nove ordinacije. Općina Lovran je uvijek bila spremna pomoći u radu Domu zdravlja PGŽ te se i sad stavljamo na raspolaganje za pomoć oko rješavanja nastale situacije i vjerujemo da će joj se nadležni posvetiti na najozbiljniji mogući način", zaključio je Simonič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo