ERDOGAN POHVALIO HRVATSKU: / 'Oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih srušit će se u vlastitoj tami'

Image

"Hrvatska je hvalevrijedan primjer suživota različitih vjeroispovijesti", rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na završnoj svečanosti obilježavanja 100.

27.4.2016.
18:05
VOYO logo

"Muslimani danas u Hrvatskoj slobodno prakticiraju svoju vjeroispovijest i nisu izloženi nijednoj vrsti diskriminacije i marginalizacije" rekao je Erdogan na obilježavanju 100. godišnjce islama u Hrvatskoj u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Tome je znatno pridonijela suradnja između Turske i Hrvatske, dodao je predsjednik Turske koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Prisjetio je Saveza civilizacija, inicijative koju je potaknuo 2005. zajedno s tadašnjim španjolskim premijerom, a koji je danas prerastao u savez 145 zemalja članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ERDOGANOV SAVJET HRVATIMA: /

'Ako ne uklonite birokratsku oligarhiju, nećete moći ići naprijed'

Image
ERDOGANOV SAVJET HRVATIMA: /

'Ako ne uklonite birokratsku oligarhiju, nećete moći ići naprijed'

"Ako budete zagovarali dijalog, suživot različitih vjeroispovijesti, budite sigurni da će se oni koji nas pokušavaju okrenuti jedne protiv drugih srušiti u vlastitoj tami", rekao je Erdoga

Poručio je da je razlike u vjeroispovijesti pogrešno tumačiti na temelju bolnih povijesnih događaja, već se treba okrenuti "sjajnim primjerima suživota". "Hrvatska nam je danas pružila hvalevrijedan primjer", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mi ne govorimo o suživotu već živimo život'

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović.

"Tijekom 100 godina svog egzistiranja Islamska zajednica uvijek je bila konstruktivni i afirmativni čimbenik ovog društva, što se pokazalo i u Domovinskom ratu u kojem je, braneći univerzalne vrijednosti, 1180 muslimana dalo živote kako bi mi danas, zaduženi njihovim životima, nastavili graditi društvo po mjeri svih njezinih građana, bez obzira na naciju, vjeru, spol, rasu", rekao je Hasanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne govorimo o suživotu već živimo život. Žao nam je što takav uređeni odnose s manjinskim zajednicama nemaju i drugi", istaknuo je i naglasio odlične odnose s drugim vjerskim zajednicama, posebno s većinskom Katoličkom crkvom", dodao je efendija Hasanović.

[nethr_galerija url=http:/net.hr/danas/hrvatska/obiljezavanje-100-obljetnice-islama-u-hrvatskoj/]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska primjer drugim državama

Veliki muftija islamske zajedice u BiH Husein efendija Kavazović rekao je da muslimani doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu u kojoj mogu izraziti svoj muslimanski europski identitet.

Ocijenio je da prava i položaj muslimana u Hrvatskoj mogu poslužiti kao uzor drugim zemljama Europe. "Oni su vjerodostojan temelj da odgovorno i s međusobnim povjerenjem promišljamo odnos muslimana i ostalih vjerskih zajednica te izazove pred kojima stoje muslimani i pluralna Europa", rekao je čelnik muslimana u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posebno važan događaj u povijesti muslimana u Hrvatskoj spomenuo je otvaranje nove džamije u Zagrebu 1987., što je "muslimanima, nakon iskušenja u komunizmu, gotovo prekretnički unijelo samopouzdanje i nadu".

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je Hrvatsku istaknuo kao primjer da je u suvremenoj Europi moguće uspostaviti odnos države i muslimanske zajednice na načelima stvarne integracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar-Kitarović: Muslimani su sastavni dio hrvatskoga društva

Cijeli hrvatski državni vrh bio je na svečanoj akademiji. Čestitali su pripadnicima Islamske zajednice u Hrvatskoj 100. obljetnicu pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj, istaknuvši pritom integriranost i važnost muslimana u sveukupnom životu hrvatske države.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je muslimanskim vjernicima na svemu što su učinili i čine za dobro Hrvatske. "Muslimani su sastavni dio hrvatskoga društva i hrvatske kulture, a vjerski život i moralna uvjerenja temelj su tome doprinosu", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković: Velik broj muslimana položio je svoje živote u obrani Hrvatske

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković rekao je kako cijeni što Islamska zajednica promiče pristup potpune integracije muslimana u hrvatsko društvo.

"U našoj novijoj povijesti su mnogi muslimani imali istaknute uloge u izgradnji moderne hrvatske države. Htio bih posebno istaknuti da je tijekom Domovinskog rata veliki broj muslimana položio svoje živote u obrani Hrvatske. Njihovu žrtvu nećemo zaboraviti. Za odlične odnose i suradnju Republike Hrvatske i Islamske zajednice uvelike je zaslužan Ševko efendija Omerbašić, koji je bio glavni muftija punih 24 godine i predano je radio na promicanju dobrih međureligijskih odnosa", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Željko Reiner zahvalio se svima u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj zbog očuvanja kulture međureligijskog dijaloga a time i zbog doprinosa miru i toleranciji u hrvatskom društvu.

Reiner: Ponosimo se dobrim odnosom s Islamskom zajednicom

"Neka nam današnja obljetnica bude i dodatni poticaj za širenje međuvjerskog dijaloga ne samo ovdje u Hrvatskoj gdje se ponosimo najboljim odnosima u Europi između Islamske zajednice i države, već neka to bude primjer i za druge dijelove svijeta, koji će tim zemljama pomoći boljem međusobnom razumijevanju i u, nažalost, zaraćenim dijelovima svijeta učvršćivanju mira, obnovi razrušenih gradova i povratku izbjeglica njihovim domovima", rekao je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti u HNK bili su i predstavnici Katara, Kuvajta, UAE i Saudijske Arabije.

JEDNA ČAK DOKTORIRALA NA SULEJMANU: Za susret Orešković-Erdogan angažirano 12 prevoditelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo