Play ponuda

Vatikan izgradio imperiju Musolinijevim novcem

shimmer fallback

Kapital Benita Musolinija od 1929. godine do danas porastao je na 680 miliona evra

22.1.2013.
20:27
Play ponuda

Vatikan je koristio "ofšor blagodeti" kako bi zgrnuo bogatstvo od oko 680 miliona evra i pokupovao luksuzne lokale u Londonu, Parizu i Ženevi, piše "Gardijan".

Retko ko bi prilazeći pored Bulgarija u elitnom Nju Bond stritu, jednoj do najskupljih ulica sveta, pomislio da radnja čuvenih juvelira ima veze sa papom. Ipak, baš taj lokal je jedan od mnogih u vlasništvu "iznenađujuće tajnog komercijalnog carstva Vatikana", koje je potpomognuto milionima Benita Musolinija, navodi britanski list.

Brojne nekretnine Svete stolice zamaskirane su komplikovanom ofšor mrežom kompanija, a bogatstvo je raslo godinama - inicijalni kapital stigao je 1929. godine i to od Musolinija.

- Od tada pa do danas, položeni novac je rastao i dostigao sadašnjih 680 miliona evra. U trenutku kada je svetski 'balon' stizao do tačke pucanja, Vatikan je potrošio skoro 20 miliona evra na lokale u Londonu, stambene komplekse u Parizu i u Švajcarskoj - piše "Gardijan".

List, navodeći imena kompanija iza kojih se krije Vatikan, piše da su zapanjujući napori koji se ulažu kako bi svi poslovi i "Musolinijevi milioni" ostali tajni.

Pisma novinara lista upućena velikim akcionarima kompanija koja stoje iza kupovine, a koji su "poznati kao katolički bankari", ostala su bez odgovora, a predstavnici za štampu su samo rekli: "Potvrđujemo da nemamo odobrenje klijenata da dajemo bilo kakve informacije".

Ipak, stare arhive otkrivaju komplikovane veze preduzeća, nasleđa, kupovine, transakcije i načine na koji je kapital prelazio iz firme u firmu, a izveštaj Saveta Evrope o finansijama Vatikana jasno pokazuje da papin bankar Paolo Menini trenutno upravlja aktivom vrednom 680 miliona evra.

"Gardijan" navodi da je tokom Drugog svetskog rata i u godinama posle njega bilo razumljivo kriti poreklo novca i njegove tokove, ali da je nejasno zašto Vatikan to čini i nakon što je 1999. godine reorganizovao svoju finansijsku strukturu.

List se obratio i papinom predstavniku u Londonu sa pitanjem zašto se insistira na tajnosti u vezi sa investicijama u nekretnine.

- U skladu sa tradicijom ćutnje, dobili smo odgovor od portparola da nuncije nema komentar - piše "Gardijan".

Play ponuda
Play ponuda