PROCURILA PISMA

VAPAJI UBIJENE SRPKINJE: ‘Molim vas, premjestite me iz Libije. Mojim kćerima je potrebna majka’

“Molim vas da mi nađete zamjenu… Molim vas, mojim kćerima je potrebna majka… Molim vas, jer sam žena u Tripoliju… Molim vas, časno sam radila deset godina… Unaprijed se zahvaljujem”, tri godine je molila nadređene u srbijanskom ministarsvu vanjskih poslova Slađana Stanković.

Oteta je u prošle godine u studenom, ubijena u veljači ove godine, sahranjena prije četiri dana.

11138183_10203588275577996_2842995590023776344_n

Prvi put je pisala 2012. a onda intenzivnije tijekom 2014. i 2015. godine, otkriva Blic

PENTAGON ŠOKIRAO SRBE: ‘Naše bombe nisu ubile vaše diplomate. Da smo ih mi pogodili, tijela bi bila u puno gorem stanju!’

Slađana u svibnju 2014 moli nadležne u ministarstvu da što skorije, u srpnju ili kolovozu pronađu zamjenu za nju kako bi mogla da se vrati kući. U svakoj molbi ponavlja se ista rečenica: “moje razloge ne navodim prvi put”.

“Od 2011. sam sama jer mi je obitelj s drugim građanima evakuirana. To mi stvara velike probleme jer mi djeca imaju 10 i 14 godina… Nisam u mogućnosti zbog škole i sigurnosti da ih dovedem ovdje… Tri godine odvojenosti od maloljetne ženske dece je previše i u ovom trenutku njima je majka potrebna” molila je Slađana.

Iste godine piše i kako su sigurnosni problemi i sukobi u Tripoliju česti, a ona je žena.

“Svoje obaveze prema veleposlanstvu i državi sam časno i pošteno ispunjavala, ali moja obaveza je i da ih ispunim prema obitelji… Sve ovo su dovoljni argumenti za moju molbu da me netko zamijeni poslije skoro devet godina rada i preko tri godine odvojenosti od djece – piše Slađana 2014. godine.

Tragično nastradala majka kao argument da joj se izađe u susret navodila je i činjenicu da je dobivala za svoj rad najviše ocjene i pohvale iz Ministarstva. O svojim kolegama mislila je pohvalno. Imala je “sreću da radi u kolektivu koji je jedinstven u suočavanju sa problemima i sa velikim sigurnosnim iskušenjima, što je nešto najvrijednije što će mi ostati u pamćenju s ove službe u Tripoliju”.

Ubijeni u bombardiranju

Slađana Stanković je oteta sa kolegom Jovicom Stepićem 8. 11. 2015. . Izgubili su živote poslije skoro četiri puna mjeseca u zatočeništvu. Srpska vlada tvrdi da su poginuli u američkom bombardiranju  kampa IS-a u Sabrati, 60 kilometara zapadno od Tripolija. Pentagon navodi da američki avioni nisu bombardirali  lokaciju koju su srpske vlasti dostavile SAD kao mesto na kojem otmičari drže službenike srpske ambasade.

Povratak na Net.hr