'NEPRIMJEREN NAČIN'

UMIROVLJENICI LJUTI NA VELJAČU: U emisiji ‘Nedjeljom u dva’ diskriminirala je Slavena Leticu

‘Upitana kako komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio ‘prodavanjem glamurozne humanitarne magle’, Veljača je, između ostalog, izjavila kako je ‘Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način’

Sindikat umirovljenika žali se na izrečena stajališta koja je Jelena Veljača izrekla na račun starije osobe (Slavena Letice) u emisiji ‘Nedjeljom u dva’. Njihov prigovor prenosimo u cijelosti.

“U ime Sindikata umirovljenika Hrvatske podnosimo pritužbu na izrečena stajališta koja je Jelena Veljača izrekla na račun starije osobe (Slavena Letice) u emisiji ‘Nedjeljom u dva’ 20. listopada 2019. godine, a koje smatramo diskriminacijom na temelju dobi.

Upitana kako komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio “prodavanjem glamurozne humanitarne magle”, Veljača je, između ostalog, izjavila kako je “Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način”.

Okrutna diskvalifikacija indirektnog sugovornika na temelju dobi?

Jelena Veljača je time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi “ostati živ”, “oživjeti”, sve na njezin račun. Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi.

ŽESTOK OKRŠAJ U NU2, STANKOVIĆ ISPROVOCIRAO VELJAČU TVRDNJOM VEZANOM ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE: ‘Kako možete?!’

Takva Veljačina kvalifikacija, osim što je iz prije navedenih razloga diskriminatorna, predstavlja i poticanje na diskriminaciju iz članka 1. stavka 1. i članka 4. stavka 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije (NN 85/08, 112/12 – pročišćeni tekst), jer poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti.

Diskriminacija na temelju dobi tek je u novije vrijeme uključena u antidiskriminacijsko pravo. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama, što je vjerojatno razlogom da mnogi ugledni i glasni zagovornici ljudskih prava nisu javno reagirali u ovom slučaju.

‘Podržali smo njezine inicijative…’

Valja napomenuti kako su i aktivisti Sindikata umirovljenika Hrvatske podržali dosadašnje prosvjedne akcije u organizaciji Veljače i njezine inicijative, koje su probudile masovnu senzibilizaciju javnosti za patnje i institucionalnu diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, no stvarni teret na to stavlja njezino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Zbog svega navedenog, tražimo da utvrdite diskriminaciju i sukladno članku 19. Zakona o pučkom pravobranitelju (NN 76/12) o tome obavijestite javnost, te počiniteljicu diskriminatornog javnog istupa”, kazali su iz SUH-a.

Povratak na Net.hr