U jesen se rađaju najbolji sportaši

Nove studije su pokazale da djeca rođena početkom školske godine ostvaruje bolje rezultate u grupnim sportovima od svojih vršnjaka rođenih par mjeseci kasnije.

5.2.2010.
12:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Studija australskog akademika pokazuje da mjesec rođenja utječe na fizičke sposobnosti i uspjeh u profesionalnom sportu.

Doktor Adrian Barnett, s Instituta za zdravstvene i biomedicinske inovacije pri Sveučilištu Queensland proučavao je sezonski uzorak zdravlja populacije.

Analizirajući datume rođenje profesionalnih australskih nogometaša zaključio je da brojke nisu proporcionalne.

Školska godina u Australiji počinje u siječnju i baš tada je rođen najveći broj sportaša, a ako tu teoriju prenesemo na europski kontinent, sportaši se rađaju početkom jeseni.

''Djeca koja su viša i jača uspješnija su i u sportu. Pa ako ste rođeni početkom školske godine imate gotovo 12 mjeseci prednosti u rastu i razvoju od nekih svojih kolega, što je za nogomet i košarku dosta bitno'', kaže Barnett.

Barnett je saznao da je 33 posto više profesionalnih igrača Australske nogometne lige rođeno u siječnju, a 25 posto manje u prosincu.

Ova studija nadovezuje se na prethodnu koja je utvrdila da djeca rođena početkom školske godine imaju veće šanse da postanu profesionalni sportaši, pogotovo u ekipnim sportovima poput hokeja, nogometa, odbojke i košarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Istraživanje provedena u Britaniji pokazala su da su djeca rođena početkom školske godine uspješnija i na akademskoj razini te su samopouzdanija'', tvrdi Barnett.

Prethodni članak:

arti-201001270292006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali