Grčki prilog za giros, prženu ribu ili patlidžan
Sastojci:
1 krastavac, oguljen
1 češanj češnjaka, nasjeckan
2 šalice mediteranskog jogurta ili istu količinu standardnog ocijeđenog jogurta
1 žlica svježe metvice (može i sušene)
1 žlica svježeg kopra
1 žlica svježe iscijeđenog limunovog soka
sol i papar
Priprema:
Krastavac naribajte na srednje velike rupice ribeža, dodajte sol. Prekrijte gazom i ostavite da se ocijedi iznad posude. Ocijeđenom krastavcu dodajte jogurt i druge sastojke, dobro promiješajte i pustite da odstoji u hladnjaku, najbolje preko noći.
Priprema jogurta:
Ako već nemate grčki jogurt, za dobivanje 2, bit će vam potrebno 4 šalice običnog jogurta. Stavite gazu u cjedilo i ulijte jogurt. Ostavite preko noći i upotrijebite samo ono što je ostalo u cjedilu.