Play ponuda

ZAŠTITA GRANICE: / Slovenci protiv garde "domoljubno orijentiranih" mladića

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filic
15.2.2016.
12:14
PIXSELL, Borna Filic
Play ponuda

Prijedlog koji su prošlog mjeseca u parlamentu u vezi s migrantskom krizom iznijeli zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS), bivšeg premijera Janeza Janše, odbija 57 posto ispitanika, a podupire 19 posto, dok ostali nemaju stajališta o tom pitanju, pokazala je anketa vodećeg slovenskog lista na uzorku od 600 ispitanika.

Vodeća oporbena stranka u parlamentu je prilikom rasprave o migracijskoj krizi elaborirala svoj prijedlog kako nadomjestiti relativno male policijske i vojne snage Slovenije u uvjetima rastućih sigurnosnih izazova u suuvremenom svijetu, osobito izbjegličke krize koja se nastavlja i može eskalirati.

Prijedlog na udaru brojnih kritika

U nacionalnu gardu, prema tom prijedlogu, uključili bi se "domoljubno orijentirani" mladići u dobi od 18 do 35 godina. Oni bi u vrijeme mirovanja, odnosno kad nisu aktivni, dobivali novčanu nadoknadu, a prilikom aktivacije plaću u visini one koju primaju redovito zaposleni vojnici. Nacionalna garda brojila bi do 25.000 pripadnika, a bila bi podređena glavnom stožeru vojske. Postrojbe bi bile raspoređene po regijama, a lokalne bi ih vlasti, uz odobrenje vlade, mogle upotrijebiti i u slučaju prirodnih i elementarnih nesreća.

Prijedlog koji je za sada neformalne naravi doživio je dosta kritika nekih stručnjaka za područje sigurnosti i negativnih političkih reakcija, osobito među strankama ljevice. Ministrica obrane Andreja Katič kazala je da takvu mogućnost ne isključuje u cijelosti, ali samo kao "nadgradnju" sadašnjeg obrambenog sustava, za što bi trebalo donijeti sistemske zakone, no da je u sadašnjem trenutku najvažnije popraviti socijalni i materijalni položaj profesionalnih vojnika.

Image
OD NEMILA DO NEDRAGA: /

Migranti koje Slovenija vraća lutaju Zagrebom

Image
OD NEMILA DO NEDRAGA: /

Migranti koje Slovenija vraća lutaju Zagrebom

Play ponuda
Play ponuda