OD KRIMINALA DO BORCA ZA PRAVA / Zapalili su mu obiteljsku kuću, ubili mu oca, a u njega ispalili 21 smrtonosni hitac: Kako je Malcolm X promijenio svoja militantna uvjerenja?

thumbnail

U novom serijalu XX. stoljeće povjesničar Hrvoje Klasić osvrnuo se na život i smrt Malcolma X

21.2.2023.
9:10
Play logo

Dana 21. veljače 1965. trojica pripadnika organizacije Nacija islama ušla su u dvoranu Audubon u New Yorku, približili se pozornici i ispalili 21 smrtonosni hitac u govornika. Čovjek u kojeg su pucali bio je u tom trenutku jedan od najpoznatijih aktivista i boraca za prava Afroamerikanaca, a njegovo ime bilo je Malcolm X.

Malcolm X rođen je četrdeset godina ranije pod imenom Malcolm Little u gradu Omaha u američkoj saveznoj državi Nebraska. Samo godinu dana nakon Malcolmova rođenja obitelj se zbog učestalih prijetnji lokalnog Ku Klux Klana prvo seli u saveznu državu Wisconsin, a zatim Michigan. Nažalost, i u novoj sredini obitelj Little našla se na meti bjelačkih rasista koji su im prvo zapalili kuću, a zatim najvjerojatnije sudjelovali i u ubojstvu Malcolmova oca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao šesnaestogodišnjak Malcolm napušta školu shvativši da kao crnac, unatoč obrazovanju, nikada neće moći napredovati u američkom društvu na isti način kao bijelci. Ta spoznaja vremenom ga je odvela u kriminal zbog čega će kao dvadesetogodišnjak završiti na dugogodišnjem izdržavanju zatvorske kazne.

U zatvoru Malcolm postaje sljedbenik Elijaha Muhameda, te član njegove organizacije Nacija islama, koja je zagovarala rasnu superiornost crnaca nad bijelcima i tvrdila da su svi crnci koji su kao robovi dovedeni u SAD bili muslimani. Kao simboličan čin obračuna s vlastitim robovskim porijeklom Malcolm odbacuje prezime Little koje su njegovoj obitelji nametnuli bijeli robovlasnici, te se počinje predstavljati kao Malclom X.

Aktivizam i propovijedanje islama

Nakon šest godina provedenih u zatvoru Malcolm X se posvećuje aktivizmu i propovijedanju islama u jednoj njujorškoj džamiji. Među mnogobrojnim pristašama koje je svojim govorima uspio privući bio je i poznati boksač Cassius Clay, uskoro poznatiji kao Muhamed Ali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom 1960-ih u Americi je na vrhuncu bio pokret za prava crnaca koji je predvodio Martin Luther King. Međutim, za razliku od Kinga koji se zalagao za ravnopravnost i suživot s bijelcima, te nenasilne metode otpora rasizmu Malcolm X je smatrao da Afroamerikanci na silu bijelih rasista moraju odgovoriti silom, kao i da je svaki oblik suživota s bijelcima nemoguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova ideja je bila povratak Afroamerikanaca iz SAD-a u Afriku, a dok do toga ne dođe stvaranje posebne crnačke države na teritoriju SAD-a.

Novo ime i promjena uvjerenja

Zbog neslaganja s vodstvom Nacije islama Malcolm X 1964. napušta ovu organizaciju, odlazi na hodočašće u Meku s kojeg se u SAD vraća s novim imenom: El-Hajj Malik El-Shabazz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na hodočašću ne mijenja samo ime nego i svoja uvjerenja te umjesto mržnje prema bijelcima i nasilja kao jedinog ispravnog način aktivizma počinje propovijedati ideju o miru i svjetskom bratstvu. U tu svrhu 1964. osniva i Organizaciju Afroameričkog jedinstva, čiji je cilj bila borba protiv svakog rasizma, a ne bijele rase.

Novi stavovi, a posebno oštre kritike na račun Nacije islama i njezinog vođe Elijaha Muhameda, rezultirat će sve ozbiljnijim prijetnjama po sigurnost Malcolma X-a. Jedna od tih prijetnji, ona od 21. veljače 1965., će se i ostvariti te završiti smrću Malcolma Littlea, El-Hajj Malika El-Shabazza, odnosno Malcolma X-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve nastavke serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo