WHO VIJESTI O CJEPIVU PROTIV COVIDA SMATRA OHRABRUJUĆIMA, ALI UPOZORAVAJU: / 'Nema mjesta zadovoljstvu'

Image
Foto: Profimedia
16.11.2020.
21:51
Profimedia
Play logo

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, po povratku u sjedište agencije nakon karantene, pozdravio je u ponedjeljak "ohrabrujuće vijesti" o cjepivu protiv covida-19, ali i upozorio da nema mjesta "zadovoljstvu".

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država "u narednim tjednima" te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je govorio na virtualnoj konferenciji za novinare iz sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi nakon 15 dana karantene jer je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus.

U WHO-u od početka pandemije zaraženo 65 ljudi

"Danas mi je 17. dan. Nemam simptoma i ne vidim potrebe da se testiram ", rekao je novinarima. "Dobro sam i imam puno posla", inzistirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Uz njega, američka dužnosnica za vođenje pandemije u WHO-u, Amerikanka Maria Van Kerkhove, rekla je da je u WHO-u od početka pandemije 65 ljudi zaraženo među osobljem u Ženevi od kojih su 36 imali pristup sjedištu organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Precizirala je da je bilo pet slučajeva iz iste ekipe prošlog tjedna, ali da je epidemiološka istraga u tijeku kako bi se odredilo jesu li te osobe zaražene u zgradi ili izvan nje.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo