HVALIO SE DA ĆE ZAUZETI VATIKAN / Tko je vođa Vehabija u BiH i glavni regruter islamista na Balkana koji uskoro izlazi na slobodu?

Tijekom suđenja, brojni svjedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih obitelji baš na Bosnićev poticaj odlazili u Siriju i Irak te tamo ratovali u redovima terorističkih skupina

9.7.2021.
20:23
screenshot youtube

Neformalni vođa vehabija u Bosni i Hercegovini, Husein Bilal Bosnić, koji je 2015. osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja građana na terorističke aktivnosti, 3. rujna će izaći na slobodu, piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdili su to i Bosnićev odvjetnik i zatvorske vlasti. Bosnić će na slobodu izaći iz državnog zatvora u Vojkovićima gdje je nedavno prebačen iz kaznionice u Zenici.

Bio je pripadnik zloglasne postrojbe El Mudžahid

On je prije sedam godina osuđen na zatvorsku kaznu zbog poticanja građana BiH na terorizam te organiziranja terorističkih skupina za ratovanje na strani Islamske države u Siriji i Iraku. Uhićen je u rujnu 2014. godine u akciji SIPA-e kodnog naziva Damask, skupa s još petnaestak osoba.

Bosnić je rođen 1972. godine u Bužimu na sjeverozapadu BiH. Dok je bio mladić, s obitelji je preselio u Njemačku gdje je došao u prvi kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom nastalim iz sunitskog islama, čiji su najradikalniji pripadnici spremni izvoditi i samoubilačke terorističke akcije. Početkom rata u BiH, Bosnić se vratio u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid, postrojbi Armije BiH u kojoj su ratovali strani plaćenici i mudžahedini. Pripadnici te postrojbe bili su poznati po okrutnostima poput odsijecanja glava zarobljenim neprijateljima.

Radikalizirao ljude u kampu u Gornjoj Maoči

Nakon rata Bosnić se uspinjao u hijerarhiji vehabijskog pokreta, a u zabačenom selu Gornja Maoča osnovao je kamp u kojem je ljude, uglavnom iz siromašnih sredina, radikalizirao i indoktrinirao vrijednostima talibanizma.

Odlaskom dotadašnjeg vođe selafija u BiH Nusreta Imamovića na ratište u Siriji, Bosnić je preuzeo glavnu riječ u pokretu. Usto je, piše Slobodna Dalmacija, preuzeo i ulogu glavnog regrutera na Balkanu za Islamsku Državu. Povezuje ga se i s odlaskom grupe od 50 talijanskih državljana na ratišta u Siriju, a spominje se i u istrazi venecijanskog tužiteljstva nad bosanskim slikarom Ismarom Mesinovićem, s kojim je bio u kontaktu.

Ima 18 djece iz brakova s nekoliko žena

Tijekom čestih posjeta islamskim centrima u Bergamu, Cremoni i u Rimu, Bosnić je davao intervjue talijanskim medijima, a u razgovoru za La Repubblicu poručio je kako u ISIL-u ima dovoljno Talijana da ubrzo zauzmu i Vatikan.

Tijekom sudskog procesa u BiH brojni svjedoci optužbe potvrdili su kako su članovi njihovih obitelji baš na Bosnićev poticaj odlazili u Siriju i Irak kako bi tamo ratovali u redovima terorističkih skupina. Bosnić iz šerijatskih brakova s nekoliko žena ima čak osamnaestoro djece, što mu je sud uzeo kao olakotnu okolnost pri izricanju kazne.

Možda će te zanimati

PRVI PUT NAKON 300 GODINA / Konačno su spojeni sjever i jug: Vidiš, ja sam se već sad naježio...'; Evo koliko će most skratiti putovanje
Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali