U BEOGRADU / VIDEO Uhićen Milan Radoičić, Vučićev suradnik koji je preuzeo odgovornost za napad na Kosovu

Kosovska policija je 29. rujna pretresala zgradu u kojoj Radoičić živi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a prištinski portali objavili su videosnimke iz luksuzne vile pored jezera Gazovode na sjeveru Kosova, za koju kosovski ministar Xella Svecla tvrdi da je Radoičićeva

3.10.2023.
17:53
VOYO logo

Policija je u utorak u Beogradu privela donedavnog čelnika Srpske liste s Kosova Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organiziranje paravojne skupine na kosovskom sjeveru, kada su u sukobu ubijeni jedan kosovski policajac i trojica Srba.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je Radoičiću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, nakon što mu je prethodno pretresen stan i druge prostorije, a djelatnici Uprave kriminalističke policije su ga, uz kaznenu prijavu, priveli u Više javno tužiteljstvo u Beogradu, dodaje s u priopćenju MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija nije navele za što se kaznenom prijavom tereti Milan Radoičić.

Potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba, Milan Radoičić preuzeo je 24. rujna odgovornost za organiziranje paravojne skupine na sjeveru Kosova kada je u sukobu s kosovskom policijom 24. rujna ubijen policajac i trojica Srba u selu Banjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nema razloga za brigu' /

Vučić dao intervju za CNN: 'Srbija je posljedna kojoj je incident bio potreban. Na granici s Kosovom je 4400 vojnika'

Image
'nema razloga za brigu' /

Vučić dao intervju za CNN: 'Srbija je posljedna kojoj je incident bio potreban. Na granici s Kosovom je 4400 vojnika'

Radoičić je podnio ostavku na dužnosti u stranci, priopćio je tad njegov odvjetnik.

Radoičića je kosovska policija na videosnimkama označila kao organizatora i vođu naoružane skupine koja se sukobila s policijom kod sela Banjska kada je ubijen je policajac Afrim Bunaku, a u nastavku sukobu tijekom dana poginula su i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti je poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY).

U svom priznanju Radoičić je zanijekao bilo kakvo sudjelovanje države Srbije u napadu, naglasivši kako nije obavještavao "nikoga iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na sjeveru Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radoičić je rekao kako je spreman odazvati se pozivima državnih organa Srbije, naveo je tada njegov odvjetnik.

Od je istodobno ustvrdio kako nema mjesta za vođenje bilo kakvih postupaka protiv Radoičića i ostalih Srba jer su, po Ustavu Srbije, "Kosovo i Metohija sastavni dio" države, a na sjeveru Kosova "borave naoružane specijalne postrojbe kosovske policije koje tamo ne smiju biti po Briselskom sporazumu" iz 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovske vlasti optužile su ranije Radoičića da je organizator i sudionik oružanog napada, kojeg su označile kao teroristički čin. One su ga i prije dovodile u vezu s kriminalnim aktivnostima, a SAD ga je u prosincu 2021. stavio na crnu listu zbog sumnji na organizirani kriminal i korupciju.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tog dana, u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju TV Espanola, rekao da je Radoičić podnio ostavku jer "ne želi dalje škoditi Srpskoj listi". Prema navodima portala Euronews Srbija, rekao je da vidi Srpsku listu kao "borce za slobodu" i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska policija je 29. rujna pretresala zgradu u kojoj Radoičić živi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a prištinski portali objavili su videosnimke iz luksuzne vile pored jezera Gazovode na sjeveru Kosova, za koju kosovski ministar Xella Svecla tvrdi da je Radoičićeva.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo