RJEŠENJE ZA SVE

VELIKODUŠNA PONUDA: Britanci će moći birati žele li ostati građani EU i nakon Brexita

Pregovarači Europske Unije ponudit će Britancima mogućnost da samostalno odluče žele li ostati građani Europske unije nakon što Velika Britanija službeno izađe iz Unije, potvrdio je to glavni pregovarač Europske unije, Guy Verhofstadt.

Kako je napomenuo, ovaj ‘iznimno važan’ prijedlog usmjeren je prema svima onima koji su nezadovoljni ishodom referenduma kojim je Velika Britanija izabrala napuštanje europske zajednice, piše The Independent.

Jednaka prava za sve

Ako se odluče zadržati status europskih građana, Britancima će ostati sva prava koja jamči Europska unija svim svojim građanima i to na jednak način, bez iznimke.

Oni koji ostanu građani Europske unije nakon izlaska Velike Britanije moći će, kao i do sada, bez zapreka živjeti i raditi u bilo kojoj zemlji članici Europske unije, a moći će i glasati za izbor članova Europskog parlamenta.

EGZISTENCIJALNA PRIJETNJA NA KORAK DO STVARNOSTI: Može li se Europska unija doista raspasti?

Najbolje rješenje za nezadovoljne

Prijedlog je i najbolje rješenje za sve Britance koji žive i rade izvan Velike Britanije. Ako zatraže da ostanu građanima Europske unije, moći će nastaviti raditi bez dodatnih propisa i procedura.

Ovom se prijedlogu vesele i svi oni koji su bili protiv Brexita, među kojima je najveći postotak mladih, a koji imaju želju napustiti Veliku Britaniju. Njima će biti omogućeno da kao građani Europske unije žive i rade u bilo kojoj zemlji članici.

Ovu ideju, smatraju stručnjaci, britanska vlada najvjerojatnije će odobriti kako bi zadovoljila sve one nezadovoljne izlaskom Britanije iz Unije.

Uskoro na glasanju u Parlamentu

Verhofstadt na pominje kako je u tijeku izrada izvješća o tom prijedlogu koji će potom biti predstavljen u Europskom parlamentu.

Ovaj plan izvorno je predložio zastupnik Luxembourga Charles Goerens kao dio završnih točaka nakon zaključivanja pregovora o Brexitu, no članovi pregovaračkog Odbora složili su se da ovaj prijedlog mora biti zasebna točka u izlaznim pregovorima.

‘To je važan amandman, zarobljen u mašti, nada je za mnoge od 48 posto Britanaca koji su glasovali za ostanak u Europskoj uniji’, rekao je Guy Verhofstadt, predstavljajući prijedlog članovima Odbora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr