Play ponuda

VELIKI PROSVJEDI U EKVADORU: / U neredima ubijeno najmanje četvero ljudi, stotine su ozlijeđene

Image
Foto: Profimedia

Skupine za ljudska prava i prosvjednici optužili su policiju za nasilna postupanja i zatražili ih da se kontroliraju

12.10.2019.
21:47
Profimedia
Play ponuda

U glavnom gradu Ekvadora su u subotu, na deseti dan prosvjeda protiv mjera štednje predsjednika Lenina Morena, izbili sukobi lokalne trgovine su zatvorene, a policija baca suzavce na prosvjednike okupljene oko zgrade parlamenta.

Ulice centra Quita nalikuju ratnoj zoni. Grad je u oblacima suzavca, po tlu su razbacane cigle i izbili su manji požari. Ljudi se skrivaju iza zidova i improviziranih barikada kako bi se zaštitili, izvijestila je agencija Reuters.

Skupine za ljudska prava i prosvjednici optužili su policiju za nasilna postupanja i zatražili ih da se kontroliraju. Policija je u subotu tvitala da prosvjedi nisu bili miroljubivi.

Prosvjednik je bacio Molotovljev koktel na policiju, tvrdi svjedok.

U nemirima je ubijeno najmanje četvero ljudi, a stotine su ozlijeđene i uhićene.

Ukinuta subvencija na gorivo

Sukobi su izbili prije zakazanog početka najnovijeg prosvjeda protiv zakona koji je Moreno odobrio prošli tjedan. Novi zakon, kojim je ukinuta subvencija na gorivo nakon četiri desetljeća, ključni je dio vladinih napora da smanji fiskalni deficit nakon što je Ekvador s Međunarodnim monetarnim fondom potpisao ugovor o zajmu vrijedan 4.2 milijardi dolara.

Moreno je više puta odbijao povući mjeru, a organizatori prosvjeda prvotno su odbacili njegov prijedlog za izravnim razgovorima kao pokušaj podjele autohtonih skupina koje su predvodile prosvjede.

Kasnije su najavili da će ipak razgovarati s Morenom, što je prvi znak potencijalnog rješavanja spora koji je izazvao nemire.

Gradonačelnik Quita rekao je, međutim, na televizijskom kanalu Ecuavisa da će Morenova vlada "proučiti" zakon o ukidanju subvencija na gorivo.

Play ponuda
Play ponuda