još jedna 'super zemlja' / Jedini otkriveni planet koji ima vodu i temperaturu pogodnu za život: 'Zadovoljava sve uvjete, ali...'

I dok se na Zemlji mučimo s posljedicama globalnog zagađenja i onečišćenja, objavljeno je povijesno otkriće

13.9.2019.
7:00
VOYO logo

Otkrivena je voda u atmosferi planeta koji se nalazi izvan Sunčeva sustava. K2-18b zasad je jedini planet koji ima temperaturu i vodu pogodne za život.

Zanimljivo izgleda atmosfera egzoplaneta K2-18b u kojoj su znanstvenici otkrili vodene pare i temperaturu pogodnu za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovaj planet zadovoljava sve uvjete, no to ne znači da je pogodan za ljude. Primjerice, ustanovili smo da još ima puno vodika u atmosferi, a vodik nije nešto u čemu bi se ljudska bića osjećala ugodno'', upozorava Giovanna Tinetti, profesorica astrofizike na Sveučilištu u Kaliforniji.

K2-18b jedan je od stotina planeta čija je veličina između Zemlje i Neptuna, a naziva ih se 'super-Zemlje'. Iako je voda već otkrivena na drugim planetima, oni su preveliki ili pretopli da bi se na njima razvio život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova super-Zemlja, otkrivena je 2015. NASA-inim svemirskim brodom Kepler, a od Zemlje je udaljena 111 svjetlosnih godina. Masa joj je osam puta veća od mase Zemlje, a pretpostavlja se da se do 50 posto njezine atmosfere sastoji od vode. Površinska temperatura kreće se u rasponu između 0 i 40 Celzijevih stupnjeva što znači da je moguće da na površini ima vode u tekućem obliku. 

''Sa širom, cjelovitijom slikom sastava atmosfere ovakvih planeta, znanstvenici će imati puno bolju predodžbu o životu na njima, kao i o njihovu nastanku'', istaknuo je astrofizičar David Clements.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za desetak godina, s razvojem svemirskih teleskopa, moglo bi se utvrditi sadrži li atmosfera planeta K2-18b plinove. Tako bismo mogli doznati ima li života na toj superzemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo